Новини

Дата на публикуване: 02.04.2024

Дата на публикуване: 11.12.2023

Дата на публикуване: 18.08.2023

Назначаване на специализанти, на места, финансирани от държавата на срочен трудов договор към лечебното заведение за длъжността:

Лекар, специализант - Хирургия, към Отделение по хирургия.

Лекар, специализант - Ортопедия и травматология, към Отделение по ортопедия и травматология.

*Потенциалните кандидати за така предложените места трябва да заявят писмено своя интерес в Деловодството на лечебното заведение гр. Пловдив, ул. Коматевско шосе №79, партерен етаж в срок до 10.09.2023г.

Дата на публикуване: 30.05.2023

НОВА ПРОЦЕДУРА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ОНКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ПЕРИТОНЕУМА

Дата на публикуване: 24.04.2023

          Хирургично отделение на УМБАЛ“Еврохоспитал Пловдив“ ООД гр. Пловдив вече разполага с първият в България двуглав инжектор за терапевтични процедури ACCUTRON® THERA произведен от MEDTRON AG Германия, един от водещите европейски производители на авангардни инжектори.

Той ще бъде използван за иновативна за България процедура за лечение ва онкологични заболявания на перитонеума - интраперитонеална аерозолна химиотерапия под налягане PIPAC (Pressurized Intra Peritoneal Aerosol Chemotherapy).

PIPAC терапията е част от минимално инвазивна операция – лапароскопия. През два разреза на коремната кухина чрез троакари се въвеждат камера и пулверизатор с форма на писалка, който е свързан към Accutron® Thera.

С помощта на инжектора за високо налягане Accutron® Thera в перитонеалната кухина се инжектира химиотерапевтично средство. Чрез пулверизиране аерозолът може да се насочи към всички отдели на кухината. Високото налягане осигурява дълбоко проникване на пулверизирания цитостатик. Поради директното приложение и високото налягане се увеличава ефективността на лекарството. Прилага се 10% от системната доза, като по този начин се намаляват страничните ефекти на химиотерапевтиците. Процедурата може да се прилага многократно.

Екипът, който ще извършва процедурата е преминал обучение в Център за лечение на перитонеална карциноматоза в гр. Тюбинген – Германия.

Честит 7-ми април

Дата на публикуване: 07.04.2023

Световен ден на здравето и професионален празник на медицинските специалисти!

Приемете най-искрените ни поздравления по случай Световния ден на здравето и Професионалния празник на здравния работник – 7 април!

Обявление

Дата на публикуване: 17.03.2023

Обявление

Дата на публикуване: 17.03.2023

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ 9 март 2023

Дата на публикуване: 09.03.2023

За първи път в България дете ще ходи отново благодарение на двойно растяща ендопротеза

За първи път в България е спасен крака на 4-годишно дете чрез индивидуална двойно растяща туморна колянна еднопротеза, съобщават от пловдивската УМБАЛ Еврохоспитал. Детето страда от Сарком на Юинг и на 8 март в отделението по ортопедия и травматология на болницата е извършена оперативна интервенция  – органосъхраняваща операция, свързана с индивидуално туморно реконструктивно ендопротезиране на колянната става с възможности за растеж както на бедрото, така и на подбедрицата.

Оперираното дете е от село Фелдфебел Денково, област Добрич. Извършена е предоперативна химиотерапия по съответен протокол.

При операцията продължила около 6 часа успешно е съхранен долният десен крайник на детето, както и потенциалът му за растеж, както от страна на бедрото, така и от страна на подбедрицата. Интервенцията премина без усложнения от съдово-нервен характер. След кратък период на възстановяване се очаква детето да ходи и да натоварва оперирания десен долен крайник. Растящата колянна ендопротеза е изработена по поръчка за детето след предварително изготвен 3D модел на колянната става.

Операцията е извършена от екип в състав проф. д-р Любен Стоков дм, проф. д-р Владимир Ставрев дмн и лекари от отделенията по „Ортопедия и травматология“ и „Анестезиология и интензивно лечение“ на УМБАЛ „Еврохоспитал Пловдив“ ООД. В екипа участва и специалист по съдова хирургия. Благодарение на иновативното техническо решение момчето запазва крака си, като ще може да си служи пълноценно с него.

Вложеното скъпоструващо медицинско изделие се заплаща изцяло от Фонда за лечение на деца към НЗОК.

Следоперативния период на детето протича гладко, като наблюдението се извършва от опитни реаниматори. След като бъде изписан, пациентът ще продължи химиотерапията по протокол.

 

Обявление

Дата на публикуване: 30.01.2023

Обявление

Дата на публикуване: 30.01.2023

Обявление

Дата на публикуване: 01.11.2022

Провеждане на обучение по високоспециализирани дейности /ВСД/

Дата на публикуване: 24.08.2022

При кои заболявания да внимаваме с настъпването на пролетта и празниците?

Дата на публикуване: 15.04.2022
Пролетта е един един от най – красивите сезони, но уви стомахът не е на същото мнение. Защо гастроинтестиналният тракт е особено чувствителен по това време? На този и много други въпроси даваме отговори в едно интересно интервю с д-р Константин Жилев от Отделението по Вътрешни Болести на УМБАЛ „Еврохоспитал Пловдив“.
Д-р Жилев е роден в град Пазарджик, но от малък живее в град Пловдив. Завършва МУ Пловдив през 2020г. Проявява интерес към гастроентерологията и има късмета да започне работа в престижно здравно заведение като УМБАЛ „Еврохоспитал“.
 
- Д-р Жилев, Защо ГИТ (гастроинтестиналният тракт) е по чувствителен при смяна на сезоните (пролетта)? Кои са влияещите фактори?
 
По-голямата чувствителност на ГИТ при смяната на сезоните се дължи на нуждата от адаптиране на организма към промяната на климатичните условия и от вида на консумираната храна. Привикването на организма отнема около месец. Специално за прехода зима- пролет има повишаване на температурата и замяната на по- твърдата и консервирана храна с повече растителни продукти. Човек се настройва за по-активен начин на живот. Характерно за пролетта е скока на вирусни и бактериални инфекции, които могат да усложнят функцията на ГИТ, създавайки условия за дисбиоза ( промяна на чревната флора) и нарушения в правилното смилане на храната. Усвояването на хранителните вещества допълнително се затруднява поради прекаляването с фибри и по-грубата целулозна храна. Има данни, че и сезонните алергии , например към полените, също имат „пръст“ в гастроинтесниталния дисбаланс. В момента, покрай корона вируса, и безразборното взимане на различни лекарства, с цел профилактика, като аспирин, се наблюдава тенденция към ръст на оплакванията. Като цяло съпротивителните сили на организма отслабват и се обострят хроничните заболявания.
 
- Кои диагнози се обострят през пролетта?
 
ГЕРБ – Гастроезофагеалната рефлуксна болест. Представлява връщане на стомашно и/или жлъчно съдържимо в хранопровода, поради нарушения във функцията на долния му сфинктер. Приемането на алкохол, газирани напитки, шоколад, кофеин, мазни и тлъсти храни както и тютюнопушенето допринасят за обострянето на състоянието. Пациентите се оплакват от пареща болка, която може да се разпростира по гръдната кост нагоре до шията. Може да има още кашлица и трудно преглъщане. Важно е да не се ляга с пълен стомах, като вечерята трябва да е поне 3 часа преди сън и леглото да е повдигнато с около 15 см в горната му част.
 
ГАСТРИТ – Представлява възпаление на стомашната лигавица, което често се „обажда“ през пролетта. Поради великденските пости в комбинация с по –висока киселинност на стомашната среда дразненето на стомаха е на лице. Стресът и емоционалното напрежение също оказват влияние. Симптомите са - гадене, повръщане, нарушено храносмилане с диария или запек, болка, подуване с дискомфорт и влошен апетит. Справянето с хроничния гастрит е трудна задача, като няма универсално хапче. Един от главните методи за лечение е спазването на диетичен режим.
 
ЯЗВИ – Ненапразно пролетта се нарича още „сезона на язвите“. Това е хронично заболяване протичащо с язвен дефект в лигавицата на стомаха или дванадесетопръстника. Главна роля за образуването ѝ играят солната киселина, образувана в стомаха, бактерията Хеликобактер пилори и приема на НСПВС (Нестероидни противовъзпалителни средства). Редно е да се отбележи, че пушачите боледуват по-често. Клиниката на язвената болест има своите особености спрямо местоположението на дефекта, но обобщено протича с кризистни болки, парене, киселини и дискомфорт в горна коремна половина. Необходимо е да се потърси на време лекарска помощ, за да не се достига до усложнения като кървене и перфорация, които са застрашаващи живота състояния и биха могли да доведат до хирургична намеса.
 
Ентерити и колити – Възпаление на лигавицата съответно на тънкото и на дебелото черво. По –топлото време спомага за развитието и разпространяването на различни инфекции, например заразяването с Камбилобактер, характерно за пролетта, а със Салмонела през лятото. Оплакванията са подуване, газове, куркане, коликообразни болки, диария или запек, тежест, загуба на тегло при нарушена резорбция на хранителни вещества. При изолирането на определен инфекциозен причинител може да се наложи провеждане на антибиотично лечение.
 
Синдром на раздразненото черво – Функционално нарушение на чревната функция. Той е диагноза по метода на изключването. Влияние за проявата му оказват стреса, пролетната умора и нарушения на висцералната нервна система. Протича с промяна в перисталтиката, лошо храносмилане, газове, куркане, дискомфорт. Засягат се по-често жени между 20-40 г. Сам по себе си не е рисково състояние , но със същите симптоми може да протича и по –тежко заболяване.
 
Не трябва и да забравим жлъчнокаменната болест, особено сега като се започне по-обилната консумация на яйца край Великден.
 
- Много хора се подлагат на диети през това време от годината, какво е вашето мнение по този въпрос?
 
Да, наистина доста хора се подлагат на диети, главно заради „манията“ - да направим тяло за лятото. Самият смисъл на израза „на диета съм“ е приет грешно в обществото. Не означава непременно, че човек се опитва да отслабне, а по скоро трябва да се разбира, че се спазва определен режим на хранене. Доста хора се подлагат на небалансирани диети, взети от интернет или „от приятел“ , но ние от „Еврохоспитал“ не подкрепяме такава практика. Диетата трябва да е изготвена индивидуално от специалист като е взето под внимание здравословното състояние на пациента , придружаващите му заболявания, със съответните приемащи се медикаменти, дефицитите на организма, брой калории и други фактори. Най- вече под стриктни диети трябва да се подлагат хора със съответни медицински показания. Като например пациенти с цьолиакия , които имат непоносимост към глутен. Някои хора обаче спазват безглутенова диета при липса на заболяване, което може да крие опасности за здравето. При стомашен дискомфорт, пациентите често прибягват към сода бикарбонат, което не е правилното решение. Несъмнено има ефект в балансирането на кисело-алкалното равновесие в стомоха, но в продължителен план може да се наруши храносмилателния процес.
 
- Кога трябва да потърсим лекар? Какво е това ендоскопия? Разкажете ни малко повече за този метод?
 
Когато има симптоми, водещи до нарушение в качеството на живот на пациента. Това, което съм забелязал е , че повечето пациенти предпочитат домашно самолечение въпреки появата на определени алармиращи сигнали и се опитват да отложат посещението при лекар, къде от страх, къде от небрежност към здравето си.
Що се отнася до ендоскопията, тя представлява един инвазивен съвременен метод за диагностика на стомашно-чревният тракт. Използва се апарат наречен ендоскоп. Той представлява дълга, гъвкава „тръба“, завършваща с камера със светлинен източник, която има възможност да поддава и засмуква въздух. С ендоскопа се прави директен оглед на вътрешната част на ГИТ. Може и да се използва за взимането на биологични материали за патоанатомичен анализ. За горната част на ГИТ се извършва гастроскопия, а за долният отдел – колоноскопия . Работи се с различни по вид ендоскопи, пригодени специално за един от двата метода. Ендоскопията е безопасно и уникално инвазивното изследване и пациентите трябва да преодолеят страховете и предразсъдъците си спрямо него.
 
- Има ли превенция? Каква е тя?
 
Превенцията понякога е проста като схема, но трудна за постигане, защото изисква промяна на начина на живот. Лекарят трябва като психолог да поясни и да насочи пациента към по-здравословно поведение. Отказване от цигарите и алкохола, намаляване консумация на пикантни и пържени храни, повече течности, повече движение. Проблемът е там, че всяка храна може да е полезна , но и вредна, в зависимост от това кога, как и в какви количества се приема. „Дозата сама прави отровата“ . Много важно е човек да има ПОНЕ 3 хранения за деня – закуска, обяд и вечеря. Да има балансиран прием на всички хранителни вещества- мазнини, белтъци и въглехидрати. Яденето да не е обилно, а по-често и на малки порции. Да се консумира бавно, като храната трябва да е с подходяща температура и добре сдъвкана. Да бъде правилно сготвена и да се избягва използването на много подправки . Ястията трябва да са щадящи в химично, механично и термично отношение . За съжаление, трудно се спазват всички препоръки, поради динамичния начин на живот на хората, но тук е нашата роля да разясняваме и да „подадем ръка“ при нужда.
 
Светли празници!
 
д-р Константин Жилев

Обявление

Дата на публикуване: 04.04.2022

Обявление

Дата на публикуване: 04.04.2022

Неотложна помощ при грип!

Дата на публикуване: 23.03.2022
Грипният вирус, за разлика от други инфекциозни агенти, потиска имунната система по-силно, като често причинява сериозни усложнения: пневмония, миокардит, менингит, синузит, пиелонефрит, активиране на скрити патологии. Специфични признаци на грип са висока температура, болка в очните ябълки (патогномоничен признак, показващ висока степен на интоксикация) и в мускулите.
Леките случаи минават бързо.
 
- Кои хора са предразположени към грип?
 
Предразположени към заболяването на първо място са възрастните хора, децата под две години, бременни жени, хора, страдащи от хронични заболявания, заболявания на сърдечно-съдова система, метаболитни нарушения захарен диабет.
 
- Какво да правим в случай на грип?
 
Обадете се на личния лекар!
Навременно започване на подходящо антивирусно лечение е ключът към ефективността на лечението и предотвратяването на развитието на тежки усложнения и смъртни случаи. Приемане на ефективни антивирусни средства, трябва да започнe 48 часа от началото на заболяването.
 
Нашите специалисти съветват:
 
Не се самолекувайте!
 
Аспиринът при грип е строго противопоказен при деца и юноши поради развитието на тежки увреждания на нервната система и черния дроб.
Разрешено е да се приема парацетамол, когато температурата се повиши над 38,5 С.
Спазвайте стриктно инструкциите на лекаря.
По-често пийте топли течности.
Избягвайте прегряване.
Спазвайте почивка на легло.
Проветрявайте помещението, в което стоите!

УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ ПЛОВДИВ“ изрази съпричастност към жертвите на войната в Украйна!

Дата на публикуване: 16.03.2022
Днес Ви представяме Юля, която е успяла да избяга от ужаса в нейната родина.
 
- Юля, разкажи ни от къде си и какво се случи с теб, как попадна в УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ ПЛОВДИВ“?
- Аз съм Юля от град Харков, Украйна. Живях и учих в Харков и завърших университет там. По време на бомбандировките в Украйна, когато започнаха сирените аз бягах изплашена, трябваше бързо да се бяга сред многото хора в тълпата, паднах чупих ръката си, и беше невъзможно да получа медицинска помощ, защото всички болници се преквалифицираха. Опитах да направя операция в Централна Украйна и напуснах Харков, но всички медикаменти и системи, от които се нуждаех не можеха да ми бъдат осигурени. Лекарите не можаха да ми направят необходимата операция, дори нямаше възможност за анестезия, и затова дойдох при мои познати в България, в Пазарджик. Те са две приятелки на моята майка, които ми предложиха помощ.
 
- Защо избра УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ ПЛОВДИВ“?
- Приятелката на майка ми е била пациент на лечебното заведение и на Отделението по Ортопедия и Травматология и ми препоръча, че тук са изключително внимателни и професионални лекарите. И аз съм напълно съгласна с това.
 
- Разкажи моля те за войната от първо лице, изплаши ли се, как се почувства?
- На 24 -ти февруари започнаха ударите в Харков.
 
А ти видя ли тези удари?
- Да, всичко видях и точно на 24- ти ми беше назначена тази операция, но всичко се отмени. Започнахме да бягаме в бомбоубежищата, виждайки как падат снарядите. Ние се надяваме, че всичко ще се разреши по мирен начин и че страните ще се договорят. Но после стана ясно, че са започнали да обстрелват централната част на града ни. С времето се научаваш да различаваш кога с автомати стрелят, кога падат бомби, къде изтребители летят и тогава с няколко приятели решихме да напуснем града.
 
- Кога избягахте от Харков?
- Тръгнахме на 6 – ти март, а на 8 – ми март вече бяхме в Ценртална Украйна и от там в България.
 
- Как се чувстваш в България Юля?
- Спокойна съм откакто се установих в приятелите на моите родители. Те ме успокояваха и ми казваха, че тук съм на сигурно и всичко ще е наред.
 
- Какви са твоите планове в бъдеще?
- Искам да продължа обучението си, миналата година започнах аспирантура. Но за сега това е невъзможно да се случи в Украйна, защото всички университети са закрити и всички преподаватели вече са зад граница. Така, че може би ще помоля да получа възможност да уча тук в България, за да продължа своята архитектурна практика. Моето образование е Архитектура. Но първо ще си реша въпроса с ръката и после ще задействам тази процедура за моето обучение.
Искам да изкажа дълбока благодарност към УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ ПЛОВДИВ“ за това, че ми оказахте медицинска помощ, която не можах да получа в моята родна страна. Тук има много добри лекари, които ми влязоха в положение и ми помогнаха. Надявам се всичко да бъде наред. Огромно Благодаря!

ЧЕСТИТ 8 - МИ МАРТ!

Дата на публикуване: 08.03.2022
 
Честит празник мили жени!
 
Нека винаги има мир и спокойствие в душата Ви!
Нека има усмивки по лицата Ви!
Бъдете щастливи, сияйни и радостни!
Обичайте се, грижете се за себе си!
 
Усмивки от прекрасните дами от Отделението по Вътрешни Болести на УМБАЛ "ЕВЕРОХОСПИТАЛ ПЛОВДИВ"!

Какво е важно да знаете след COVID -19?

Дата на публикуване: 17.02.2022
Вече пояснихме за т. нар. Пост Ковид Синдром.
 
В тази статия ще Ви поясним нещо, което често се подценява.
Не рядко пациентите, след като оздравеят не търсят консултация със специалист с оправданието, че нямат симптоматика. Особено ако са прекарали вируса по – леко.
 
Това е грешно действие!
 
Препоръката е след прекарана коронавирусна инфекция да бъде направен преглед, за да се провери общото състояние на пациента.
Доста често – месеци след боледуването са на лице – по-продължителна, макар и лека, кашлица, задух, гръдни болки, неврологична симптоматика или някакъв друг симптом. Ето защо е задължително да бъде потърсена помощ от съответния специалист.
 
Най – честите усложнения са при пациенти, които са били на домашно лечение. Ако не е било адекватно лечението, ако не са били изследвани важните кръвни показатели, такива пациенти са особено застрашени от последващи усложнения.
Много от пациентите смятат, че след боледуването могат да се върнат бързо към обичайните и ежедневни дейности. Дори към работа и спорт.
Истината обаче е, че от тежестта на протичане на заболяването зависи и как ще се върнете към обичайната си ежедневна активност.
Друг важен фактор също така е дали сте ваксинирани.
При неваксинираните пациенти може да се развие дори дихателна недостатъчност, особено пациенти, които имат и придружаващи заболявания!
 
Така, че нашите специалисти съветват:
 
Задължително след преболедуване на коронавирусна инфекция, потърсете консултация със специалист, направете необходимите изследвания, които ще покажат Вашето общо състояние и ще Ви дадат насоки как да протече рехабилитацията и завръщането към ежедневните дейности.

14 -ти февруари и напитката на Боговете!

Дата на публикуване: 14.02.2022
В атмосферата на празника 14 -ти февруари, Ви представяме едно интервю на д-р Диляна Ковачева от Сектор Гасторентерология към Отделението по Вътрешни Болести на УМБАЛ "Еврохоспитал" за нещо, което неминуемо присъства на нашата трапеза, а именно – виното.
 
Полезно или вредно и какъв ефект има върху здравето ни, какво количество е безопасно да се консумирa?
 
Това е една от най-старите алкохолни напитки в света и доказателства за производството му датират хиляди години преди новата ера. Арабското название „ал-кохл“ в превод означава „дух на виното“. Латинският превод на това название - „Spiritus vini“ се пренася в Европа през Средновековието и остава като синоним на етанола до днес.
Основният въпрос който стои пред всеки човек е какъв ефект има върху здравето му консумацията на „божествената напитка“?
 
Виното обикновено е с алкохолно съдържание от 12% до 15%. Червените вина, които могат да варират по вкус и цвят, се приготвят чрез смилане и ферментация на цяло, тъмно оцветено грозде. Има много разновидности на червено вино, като сред най-разпространените са Мерло, Пино Ноар, Каберне Совиньон, Шираз и други.
Гроздето е богато на много антиоксиданти. Те включват ресвератрол, катехин, епикатехин и проантоцианидини. Смята се, че тези антиоксиданти, особено ресвератролът и проантоцианидините, са отговорни за ползите от червеното вино за здравето на човек.
Проантоцианидините могат да намалят окислителните щети в организма. Те също могат да помогнат за предотвратяване на сърдечни заболявания.
 
Ресвератролът е от групата на растителните вещества полифеноли. За тези антиоксиданти се знае, че защитават организма от увреждания, които се свързват с рак и сърдечносъдови заболявания. За веществото се твърди също, че има способности да забавя стареенето и да укрепва изобщо съпротивителните сили на организма.
Въпреки това учените подчертават, че са нужни още проучвания, преди да започнат да препоръчват добавката в рамките на анти-ейджинг терапия. Ресвератрол се произвежда от някои растения предимно като защитен механизъм срещу гъбички, бактерии или други патогени. Образува се и при всяко нараняване на плода. Поради тази причина, едно и също растение може да има различни нива на ресвератрол, в зависимост от конкретните условия (в по-хладни и влажни условия, се синтезира повече ресвератрол). Фактът, че ресвератрола се съдържа в ципата на гроздето обяснява и по-високата му концентрация в червеното вино, отколкото в бялото.
Съдържанието на ресвератрол в червеното вино обаче е доста ниско. Така че набавянето му чрез виното не съответства на здравословното допустимо количество за вино приемано на ден.
 
Оказва се, че следващият най-добър хранителен източник на ресвератрол е шоколадът. Колкото по-богат на какао е шоколадът, толкова повече ресвератрол съдържа. Така че, в какао на прах и черен шоколад се съдържа повече отколкото в млечен шоколад или шоколадов сироп.
Фъстъците са друг добър източник на ресвератрол, както и някои плодове с червен или лилав цвят, като къпини, боровинки, черници и малини. Както при виното и гроздето, количеството на ресвератрола в тези плодове варира в зависимост от климата, времето и периода на прибиране на реколтата.
Смята се че ресвератролът намалява възпаленията, предотвратява окисляването на „лошия” LDL холестерол. Също така затруднява слепването на кръвните плочици и образуването на тромби, които пък причиняват инсулти и инфаркти.
Твърди се че ресвератролът може да защитава нервните клетки от увреждания и образуване на плака, която води до Алцхаймер.
 
Дебело искам да подчертая че според едно проучване от тази година публикувано в световен медицински форум всички проучвания подкрепящи полезните ефекти на виното върху здравето на човек са финансирани от винопроизводители. От научна гледна точка може да се твърди само че при консумация на допустимо количество вино то няма да навреди на здрав човек.
 
Искам да изостря вниманието, че при история на подлежащо чернодробно или бъбречно заболяване консумацията на алкохол, дори в минимални количества не се препоръчва.
 
Допустимите количества алкохолна консумация са различни при мъже и жени.
 
Има различия в начина, по който мъжете и жените преработват алкохола. Количеството на водата в тялото влияе върху скоростта, с която се абсорбира алкохола. Колкото повече в вода има в тялото човек, толкова по-малко количество алкохол ще се абсорбира от тялото. Като цяло, жените имат повече телесна мазнина (по-малко вода в тялото); мъжете имат по-висок процент мускули (повече телесна вода). Поради тази причина, жените ще имат по-висока концентрация на алкохол в телата им, отколкото мъжете, ако консумират равни количества алкохол. В допълнение към половите различия, общото количество вода в тялото намалява с възрастта, така човек на възраст над 60 години има по-малко количество телесна вода, отколкото някой на възраст под 40 години.
 
Друга причина, поради която жените преработват (абсорбират) алкохола по различен начин е, че те имат по-малко количество ензима ADH(алкохол-дехидрогеназа). Този ензим е отговорен за преработването на алкохола до нива, с които черния дроб може да се справи безопасно. Това означава, че жените, които пият същото количество алкохол, както мъжете, ще имат по-висока концентрация на алкохол в кръвта!
Заради тези полови различия, количеството на алкохола за здрав възрастен (без чернодробно заболяване), е различно при жените и мъжете - жените не трябва да пият повече от 1 алкохолна напитка на ден, а мъжете не трябва да пият повече от 2 алкохолни напитки на ден.
Препоръчително е поне 2 дни в седмицата да не консумираме никакви алкохолни напитки, както и да избягваме да приемаме цялото допустимо количество в 1 или 2 дни.
 
Допустимата алкохолна консумация, с най-голяма вероятност за редуциран риск, е при средна консумация на ден от 10 грама абсолютен алкохол за жени и 20 грама абсолютен алкохол за мъже. С други думи - 100 мл вино при дамите и около 200 мл при силният пол, 4 до 5 пъти седмично.
 
Нека не забравяме и друг неприятен ефект, който носи редовната консумация върху фигурата.
Един грам алкохол доставя седем калории, почти двойно повече от калориите, които доставя един грам въглехидрат. Ако дадем пример с бирата, която ще е на фокус през топлите месеци - около половин литър бира може да достави на организма калориите, които се съдържат в шест филии хляб.
 
В заключение нека не се лишаваме от удоволствието на чаша хубаво вино споделено с любимите хора на празничната трапеза, но нека да бъде консумирано в разумни и умерени количества, за да бъдем здрави и красиви през цялата година.
 
Д-р Диляна Ковачева

Всичко, което правим, го правим с голяма любов!

Дата на публикуване: 09.02.2022

Скъпи пациенти,

Всеки месец на страниците на списание "Аптеки 36.6" можете да прочетете полезни и интересни съвети от специалистите на УМБАЛ "ЕВРОХОСПИТАЛ ПЛОВДИВ"!
 
Във февруарския брой Ви представяме Доц. Венцеслав Джурков - началник на Отделението по Вътрешни Болести, който разказва освен за любовта си към гастроентерологията и представя своята статия на тема: "Научни изводи относно Хеликобактер пилори".

Преклонение пред всички Вас от Отделението COVID - 19 на УМБАЛ "ЕВРОХОСПИТАЛ"!

Дата на публикуване: 07.02.2022
Постъпих при Вас с леко прилошаване, бил съм и друг път пациент на УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ“ в Отделението по Вътрешни Болести.
 
Днес искам да изкажа признателността и преклонението си към целият екип на Отделението COVID -19!
 
Благодаря Ви за професионализма и всеотдайността спасители в бели престилки!
Вие сте истински ангели – знаещи, можещи, борещи се за нашия живот всяка секунда!
Ние пациентите в отделението виждаме Вашия неуморен труд, виждаме умората и упоритостта Ви, виждаме Вашето хуманно и професионално отношение към всеки един от нас!
 
Днес, в деня на своето изписване искам, да Ви се поклоня до земята за Вашата отзивчивост, грижи, внимание, за всичко!
 
Вие сте легион светци за нас!
Бъдете здрави и благословени!

Новина

Дата на публикуване: 01.02.2022
В интервю за фервуарския брой на списание "Аптеки 36.6", Доц. Венцеслав Джурков, разказва за своите научни изводи относно Хеликобакер пилори!  
 
Цялата стататия можете да прочетете на страниците на изданието!
 
Всеки месец очаквайте интересни теми и съвети от специластите на УМБАЛ "ЕВРОХОСПИТАЛ ПЛОВДИВ" - най - предпочитаната болницата в Пловдив и цялата България!

Новина

Дата на публикуване: 26.01.2022
Скъпи пациенти,
 
С огромно удоволствие и гордост Ви представяме Доц. Венцеслав Джурков, който е на корицата на списание "Аптеки 36.6" за месец февруари!
 
В интервю за февруарския брой на списание Ви очаква една интресна тема от света на гастроентерологията, а именно - научните изводи на Доц. Джурков относно Хеликобактер пилори!
 
Цялата статия с неговото интервю, може да прочетете в самото издание!
 
Всеки месец в списанието, можете да намерите интересни интервюта и съвети от специалистите на УМБАЛ "ЕВРОХОСПИТАЛ ПЛОВДИВ" - най - предпочитаната болница не само в Пловдив, но и всички области на България!

Новина

Дата на публикуване: 24.01.2022
Скъпи пациенти,
 
Представяме Ви д-р Монира Мохамад Муниб Абухалауа от Сектор “ Ревматология” на Отделението по Вътрешни Болести на “УМБАЛ ЕВРОХОСПИТАЛ ПЛОВДИВ”  
 
В януарския брой д-р Абухалауа споделя за пост COVID - 19 синдрома!
 
Всеки месец, във всеки брой на списание 36.6 специалистите на 'УМБАЛ “ЕВРОХОСПИТАЛ ПЛОВДИВ” Ви дават ценни и интересни съвети!
 
Очаквайте още изненади и във февруарския брой на изданието!

Как да избегнем травмите през зимния сезон?

Дата на публикуване: 20.01.2022
Всички ние се радваме на снега и възможността да му се наслаждаваме, но това крие известни рискове.
Ето съветите на нашите специалисти от Отделението по Ортопедия и Травматология на УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ“.
 
Особено внимателни е добре да бъдат възрастните хора и пациентите с остеопороза, защото това заболяване се характеризира със загуба на костно вещество, а това води до промяна в архитектониката на костите. Това от своя страна води до повишен риск от фрактури.
 
Най – често при нас в Отделението по Ортопедия и Травматология постъпват пациенти с контузии в областта на китката, областта на глезена, тазобедрената става, лактите и колената.
Първото нещо, което трябва да направите е да потърсите спешна помощ.
 
Защо е важно да не отлагате посещението при специалист?
Много важно след падане е да се установи дали имате загуба на съзнание и в коя област е болката.. Например падане с удар в гръдната област може да доведе до затруднено дишане. В областта на долните крайници е възможно да има трудно стъпване, или невъзможни елементарни движения. В такива случаи е добре веднага да се потърси специализирана медицинска помощ.
 
Не подценявайте и падането на децата!
Детските кости имат голямо хрущялно съдържание и с висока еластичност. Често при падане малчуганите се изтупват и стават, но ако има болка и тя продължава повече от половин час, е препоръчително да потърсите лекарска помощ!
 
Нашите специалисти ортопеди съветват при зимни условия на сняг да носите обувки с висок грайфер, да се движите по улици обезопасени с пясък и да избягвате излизане в късните и тъмни часове на денонощието.

Новина

Дата на публикуване: 17.01.2022
Скъпи пациенти,
Днес Ви предлагаме едно интервю с Доц. Венцеслав Джурков – Гастроентеролог в УМБАЛ „Еврохоспитал Пловдив".
Очаквайте февруарския брой на списание 36.6, където Доц. Венцеслав Джурков ще бъде на корицата на изданието. А интересното интервю, можете да прочетете в самото списание.
 
Днес Ви представяме една малка, част от огромния спектър на Гастроентерологията, както и какво е насочило интереса на Доц. Джурков точно в тази област, какви са отделенията, с които разполагаме и много други интересни неща.
Доц. Венцеслав Джурков е роден в гр. Пловдив. Завършва висшето си образование в МУ - Пловдив през 1984 г., където през 1988 г. постъпва на работа. От 1993 г. е асистент към Клиниката по гастроентерология и хепатология - УМБАЛ “Св. Георги”. През 2007 г. защитава дисертация на тема “Ерадикация на Хеликобактер пилори при пациенти със и без кръвоизливи на горния отдел на храносмилателния тракт”.
Участва в създаването на Многопрофилна болница за активно лечение „Еврохоспитал Пловдив”.
 
- Доц. Джурков, как избрахте лекарската професия и по-специално направлението гастроентерология?
Сам реших да се пробвам в тази професия, но истински я заобичах в трети курс, когато влязохме в клиниките и започнахме работа с пациенти. Иначе, съм потомствен лекар, баща ми е лекар, но никога не е настоявал да следвам неговия път, може би осъзнавайки колко трудна и отговорна професия е медицината. А в гастроентерологията ме накара да се влюбя моята учителка д-р Пенка Бахчеванска при съвместната ни работа в Хирургичния блок на УМБАЛ „Св. Георги”. Хареса ми това че при много пациенти може да се избегне оперативно лечение като се прилагат ендоскопски процедури и/или консервативна терапия.
 
- Какви са най-честите проблеми на пациентите, които идват при Вас?
Най-честите оплаквания на пациентите са от стомаха и червата и се състоят в болки и подуване на корема , парене, киселини, запек или разстройство.
 
- Според Вас може ли навременното диагностициране да спаси човешки живот?
Да своевременната диагностика и лечение на заболяванията на храносмилателния в голяма част от случаите може да предотврати развитието на усложнения , които могат да бъдат животозастрашаващи.
 
- Напоследък се увеличава броят на хората с ракови заболявания. На какви причини се дължи това?
Много са причините за зачестяването и за съжаление подмладяването на раково болните. Най-често споменаваните са стреса, хранителните продукти които приемаме и наследствеността.
 
- От какво зависи възникването на така наречените „стомашни проблеми„?
От всички фактори които посочих по-горе и от начина на хранене, наличието на заболявания на други органи и системи.
 
- Има ли изразена сезонност при тези оплаквания?
Сезонност има при язвената болест - обостря се през пролетта и есента. Коледно обостряне има при холециститите и панкреатитите и това е свързано с приема на повече храни съдържащи мазнини.
 
- Защо в последните години в медицината се акцентира толкова активно върху пробиотиците?
Честата употреба на антибиотици води до чревен дисбаланс, които се проявява с оплакванията които посочих по-горе и тогава на помощ идват пробиотиците.
 
- Смятате ли, че най-доброто лечение е профилактиката?
Това е много обширен въпрос, защото в профилактиката трябва да влезе природосъобразния начин на живот, повишената двигателна активност, независимо от възрастта, намаляване, а защо не и изключване от храната на тези съставки, които са с доказано увреждащо действие на храносмилателния тракт, ограничаване приема на алкохол и цигари, ограничаване на стреса и много други неща.
 
- Доц. Джурков, разкажете ни за УМБАЛ и МЦ „Еврохоспитал„. Как се роди идеята за тяхното създаване?
През 2004г. разкрих частна практика по гастроентерология и сключих договор с касата. Това ми помогна да имам взема трудното решение да тръгна по трънливия път на създаването на първата и единствена до момента специализирана гастроентерологична болница в България. Непрекъснато нарастващия брой пациенти които търсиха нашата помощ ни подсказа, че сме на правилния път и в правилната посока. Но възникна необходимост, след поставяне на диагноза при част от пациентите да се проведе оперативно лечение. И затова решихме, че имаме сили да създадем многопрофилна болница със силна инвазивна гастроентерология и добра хирургия
.
- Болницата, както и медицинският център са с нова, модерна база и изключително високо ниво на обслужване. Кое Ви прави различни и иновативни, за да сте предпочитани от пациентите?
Постарали сме се да предоставим добри условия освен на пациентите и на персонала. Приоритет ни е и начина на организация на работа на всички работещи в болницата. Смятам че е крайно време да се разделим със остарелите разбирания, че човек отива на работа да „трепе време” и да приемем, че работата може да бъде и удоволствие освен ангажимент и натоварване. С добро настроение и усмивка много по-лесно се работи и много по-лесно се помага на пациентите в оздравителния процес. Добрата техника безспорно е необходима, но тя сама по себе си не лекува, лекува добрата дума, доброто отношение и естествено правилните медикаменти.
 
- Какви отделения включва УМБАЛ „Еврохоспитал Пловдив„?
В болницата има разкрити - четири отделения - Вътрешно, Хирургично, Ортопедо-травматологично и Отделение по анестезиология и интензивно лечение.
 
- Какви кабинети са разкрити в МЦ „Еврохоспитал Пловдив„?
В МЦ има гастроентерологичен, хирургичен, ортопедо-травматологичен, ревматологичен, неврологичен, ендокринологичен, психиатричен и кардиологичен кабинети.
 
- За много от пациентите е важно дали работите с НЗОК?
Да работим по всички пътеки по тези специалности които изброих в болницата и в МЦ „Еврохоспитал Пловдив„
.
- Пациенти от цяла България идват да се лекуват при Вас, т.е. болницата и медицинският център са популярни не само в Пловдив.
Наистина имаме пациенти от цяла България, няма град от които да нямаме пациенти включително и от столицата.
 
- Споделете за екипа, с който работите. Какви са отношенията лекар – пациент?
Опитваме се да бъдем максимално близко до нашите пациенти. Когато човек е болен той е изключително уязвим, лесно раним и чувствителен- усеща фалша и неистината. Затова се опитваме да бъдем максимално искрени и добронамерени към нашите пациенти. Това е на което искаме да научим младите доктори и сестри. Мога да се похваля, че имаме много млади колеги които са избрали нашето лечебно заведение за работа и обучение. Бяхме акредитирани с отлична оценка от Министерството на здравеопазването...
 
- И накрая, каква е Вашата „рецепта” за здраве?
Движение, подбрана храна и добро настроение.

Дълбок поклон пред всички медици в COVID Отделението!

Дата на публикуване: 13.01.2022

Прекланяме се пред всички Вас, които сте на първа линия в битка с това чудовище – Ковид!

 

Вашата помощ е феноменална! Реакцията, отношението, вниманието, куража и силата, която ни вдъхвате макар и през скафандрите – за нас пациентите, това е много!

 

Огромна благодарност към всички лекари, сестри, санитари в COVID Отделението на УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ“!

Рядко се вижда такава сплотеност, грижа, отношение, опит!

Знаем, че написаното е малко, но Ви желаем да сте здрави – Вие и Вашите семейства!

Вие сте ангели - спасители в бели престилки!

 

Бъдете благословени за целия труд, който полагате и за битката до последен дъх!

Абдоминалната ехография

Дата на публикуване: 06.01.2022
УМБАЛ "ЕВРОХОСПИТАЛ ПЛОВДИВ" разполага с висококачествена и съвременна апаратура на световни водещи фирми.
Благодарение на това, при нас се извършва продецурата Абдоминалната ехография.
Какво представлява този метод на изследване, какви са неговите възможности и предимства, разговаряме с д-р Мая Георгиева от Сектор Гастроентерология към Отделението по Вътрешни болести на УМБАЛ "ЕВРОХОСПИТАЛ"
 
Абдоминалната ехография е ултразвуково изследване , което представлява неинвазивен метод за образна диагностика , основаващ се на използването на ултразвукови вълни.
Метод на действие на ултразвука- с помощта на звукови вълни се сканира област в тънки срезове и апаратът приема обратно отразените ултразвукови вълни , които се обработват и появяват като образ на монитора. Подходящ е най- вече за изследване на паренхимните органи, а кухите органи не могат да се визуализират съвсем точно, но все пак и при тях изследването може да бъде информативно до някаква степен.
 
Предимства на този метод за образна диагностика:
 
• Неинвазивен, безболезнен метод, без никакви противопоказания за приложението му, което прави изследването подходящо и за бременни жени и деца.
• Липсва йонизиращо лъчение ( за разлика от рентгенографията и компютърната томография) , което прави ехографията безопасен метод за образна диагностика, без ограничение в честотата на прилоожение .
• Ехографията може да бъде дори по- информативна, от методите с йонизиращо лъчение , при рентгеннегативни конкременти в жлъчния мехур и пикочните пътища.
• Ултразвуковото изследване намира широко приложение в диагностиката на разнообразна патология на коремните органи, в това число и за извършване на инвазивни процедури с диагностична и терапевтична насоченост ( напр. иглена биопсия на туморни формации с цел хистологична или цитологична верификация ; дрениране на абсцеси; осигуряване на перкутанен билиарен дренаж).
 
Недостатъци на метода:
 
• Методът е с ограничени възможности за анализ на органи, съдържащи въздух- т.нар. „кухи’” органи като стомах и черва. При суспекция за патологични промени в тези органи е уместно извършване на ендоскопски изследвания.
• Затруднения в изследването има при съпътстващо затлъстяване – качеството на образа е по- ниско информативно т.к. подкожната мастна тъкан затруднява преминаването на ултразвуковите вълни.
 
Подготовка за извършване на ехографско изследване:
 
• Желателно е да не се приема храна, както и някои напитки съдържащи кофеин, няколко часа преди изледването. Това има особено значение за огледа на жлъчния мехур с цел да се избегне постпрандиалното контрахиране на мехура, което може да доведе до погрешна интерпретация на образа.
• Уместно е избягване приема на газообразуващи храни 1-2 дни преди изследването, т.к. наличието на по- големи количества въздух в „кухите „ органи води до разсейване на ултразвуковите вълни и затруднява изследването.
• По време на прегледа може да е необходимо съдействие от страна на пациента , като задържане на дишането с цел улесняване визуализацията на определени органи.
• За улесняване провеждането на звуковите вълни в коремната кухина, се използва напълно безвреден, безцветен гел на водна основа.
 
Абдоминалната ехография в Гастроентерологията има диагностично и терапевтично приложение при патология на коремните органи:
 
• Органи на хепато- билиарната система- черен дроб, жлъчен мехур, жлъчни пътища и на панкреаса
• Далак, бъбреци
• В някои случаи може да се установят патологични процеси по хода на дебелото черво и стомаха, суспектни за възпалителни промени или туморни формации.
• Доплер ехографията- най- общо казано визуализира движението на кръвта през кръвоносните съдове- аорта и долна празна вена, за установяване на тромбози, стеснения или разширения на тези съдове.
 
В заключение можем да кажем, че абдоминалната ехография е напълно безопасен диагностичен метод с висока информативна стойност.
 
Д р Мая Георгиева

Б Л А Г О Д А Р Я - СПЛОТЕНОСТТА ПРАВИ ЧУДЕСА!

Дата на публикуване: 05.01.2022
Искам искрено да благодаря на всички Вас, хората от COVID Отделението на УМБАЛ "ЕВРОХОСПИТАЛ"!
 
Благодаря най – сърдечно за професионализма, за солидарността към нас, за отношението и грижите!
Вашият опит, сила, кураж и дисциплина върнаха моята усмивка и желание за живот!
 
Много силно впечатление прави сплотеността на екипа, индивидуалния подход към всеки пациент. Всеки един от екипа беше търпелив, внимателен, знаещ, вдъхващ доверие, дори в най – трудната ситуация, в която попадаме ние – пациентите с COVID - 19!
 
Искам да отправя апел към хората ваксинирайте се! Защото това е начинът да помогнем на всички медици в тази тежка битка!
 
Вие сте пример за подражание! Добрият екип прави чудеса!
 
Бъдете много здрави и благословени и нека Новата Година бъде много здрава, щастлива и успешна за Вас и Вашите семейства!
Нека Бог бди над Вас за са спасявате още човешки животи!
 
Ползотворна година на всички лекари, сестри, санитари и работещи в УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ“!
С уважение и дълбока признателност!

Д-р Диляна Ковачева - “За духа на божествената напитка, по време на Коледните празници”

Дата на публикуване: 27.12.2021
В атмосферата на предстоящият сезон и настоящите празници е време да поговорим за нещо, което неминуемо присъства на нашата трапеза, а именно – виното.

Полезно или вредно и какъв ефект има върху здравето ни, какво количество е безопасно да се консумирa?

Тази интересна информация ни е приготвила д-р Диляна Ковачева от Сектор Гастроентерология на Отделението по Вътрешни болести към УМБАЛ “Еврохоспитал”!

Това е една от най-старите алкохолни напитки в света и доказателства за производството му датират хиляди години преди новата ера. Арабското название „ал-кохл“ в превод означава „дух на виното“. Латинският превод на това название - „Spiritus vini“ се пренася в Европа през Средновековието и остава като синоним на етанола до днес.

Основният въпрос който стои пред всеки човек е какъв ефект има върху здравето му консумацията на „божествената напитка“?

Виното обикновено е с алкохолно съдържание от 12% до 15%. Червените вина, които могат да варират по вкус и цвят, се приготвят чрез смилане и ферментация на цяло, тъмно оцветено грозде. Има много разновидности на червено вино, като сред най-разпространените са Мерло, Пино Ноар, Каберне Совиньон, Шираз и други.
Гроздето е богато на много антиоксиданти. Те включват ресвератрол, катехин, епикатехин и проантоцианидини. Смята се, че тези антиоксиданти, особено ресвератролът и проантоцианидините, са отговорни за ползите от червеното вино за здравето на човек.

Проантоцианидините могат да намалят окислителните щети в организма. Те също могат да помогнат за предотвратяване на сърдечни заболявания.
Ресвератролът е от групата на растителните вещества полифеноли. За тези антиоксиданти се знае, че защитават организма от увреждания, които се свързват с рак и сърдечносъдови заболявания. За веществото се твърди също, че има способности да забавя стареенето и да укрепва изобщо съпротивителните сили на организма.

Въпреки това учените подчертават, че са нужни още проучвания, преди да започнат да препоръчват добавката в рамките на анти-ейджинг терапия. Ресвератрол се произвежда от някои растения предимно като защитен механизъм срещу гъбички, бактерии или други патогени. Образува се и при всяко нараняване на плода. Поради тази причина, едно и също растение може да има различни нива на ресвератрол, в зависимост от конкретните условия (в по-хладни и влажни условия, се синтезира повече ресвератрол). Фактът, че ресвератрола се съдържа в ципата на гроздето обяснява и по-високата му концентрация в червеното вино, отколкото в бялото.
Съдържанието на ресвератрол в червеното вино обаче е доста ниско. Така че набавянето му чрез виното не съответства на здравословното допустимо количество за вино приемано на ден.

Оказва се, че следващият най-добър хранителен източник на ресвератрол е шоколадът. Колкото по-богат на какао е шоколадът, толкова повече ресвератрол съдържа. Така че, в какао на прах и черен шоколад се съдържа повече отколкото в млечен шоколад или шоколадов сироп.
Фъстъците са друг добър източник на ресвератрол, както и някои плодове с червен или лилав цвят, като къпини, боровинки, черници и малини. Както при виното и гроздето, количеството на ресвератрола в тези плодове варира в зависимост от климата, времето и периода на прибиране на реколтата.

Смята се че ресвератролът намалява възпаленията, предотвратява окисляването на „лошия” LDL холестерол. Също така затруднява слепването на кръвните плочици и образуването на тромби, които пък причиняват инсулти и инфаркти.
Твърди се че ресвератролът може да защитава нервните клетки от увреждания и образуване на плака, която води до Алцхаймер.

Дебело искам да подчертая, че според едно проучване от тази година публикувано в световен медицински форум всички проучвания подкрепящи полезните ефекти на виното върху здравето на човек са финансирани от винопроизводители. От научна гледна точка може да се твърди само че при консумация на допустимо количество вино то няма да навреди на здрав човек.

Искам да изостря вниманието, че при история на подлежащо чернодробно или бъбречно заболяване консумацията на алкохол, дори в минимални количества не се препоръчва.

Допустимите количества алкохолна консумация са различни при мъже и жени.
Има различия в начина, по който мъжете и жените преработват алкохола. Количеството на водата в тялото влияе върху скоростта, с която се абсорбира алкохола. Колкото повече в вода има в тялото човек, толкова по-малко количество алкохол ще се абсорбира от тялото. Като цяло, жените имат повече телесна мазнина (по-малко вода в тялото); мъжете имат по-висок процент мускули (повече телесна вода). Поради тази причина, жените ще имат по-висока концентрация на алкохол в телата им, отколкото мъжете, ако консумират равни количества алкохол. В допълнение към половите различия, общото количество вода в тялото намалява с възрастта, така човек на възраст над 60 години има по-малко количество телесна вода, отколкото някой на възраст под 40 години.

Друга причина, поради която жените преработват (абсорбират) алкохола по различен начин е, че те имат по-малко количество ензима ADH(алкохол-дехидрогеназа). Този ензим е отговорен за преработването на алкохола до нива, с които черния дроб може да се справи безопасно. Това означава, че жените, които пият същото количество алкохол, както мъжете, ще имат по-висока концентрация на алкохол в кръвта!
Заради тези полови различия, количеството на алкохола за здрав възрастен (без чернодробно заболяване), е различно при жените и мъжете - жените не трябва да пият повече от 1 алкохолна напитка на ден, а мъжете не трябва да пият повече от 2 алкохолни напитки на ден.
Препоръчително е поне 2 дни в седмицата да не консумираме никакви алкохолни напитки, както и да избягваме да приемаме цялото допустимо количество в 1 или 2 дни.

Допустимата алкохолна консумация, с най-голяма вероятност за редуциран риск, е при средна консумация на ден от 10 грама абсолютен алкохол за жени и 20 грама абсолютен алкохол за мъже. С други думи - 100 мл вино при дамите и около 200 мл при силният пол, 4 до 5 пъти седмично.

Нека не забравяме и друг неприятен ефект, който носи редовната консумация върху фигурата.

Един грам алкохол доставя седем калории, почти двойно повече от калориите, които доставя един грам въглехидрат. Ако дадем пример с бирата, която ще е на фокус през топлите месеци - около половин литър бира може да достави на организма калориите, които се съдържат в шест филии хляб.

В заключение нека не се лишаваме от удоволствието на чаша хубаво вино споделено с любимите хора на празничната трапеза, но нека да бъде консумирано в разумни и умерени количества, за да бъдем здрави и красиви през цялата година.

Весели и светли празници!

Д-р Диляна Ковачева
 

Доц. Николай Белев: Стриктни регулации в Южна Корея по отношение на правилата в епидемиологичната обстановка!

Дата на публикуване: 23.12.2021

В началото на месец декември доц. Белев бе поканен на IV – тия Международен симпозиум на Световната асоциация по чернодробни заболявания, който се състоя в Бусан – Южна Корея. За впечатленията и темите, които бяха разгледани, разговаряме с доц. Николай Белев.

 

Доц. Белев, какви са Вашите впечатления от Международния симпозиум по чернодробни заболявания, на който имахте честта да сте поканен ?

 

- Впечатли ме разликата, която демонстрира източния свят по отношение на правилата, наложени във връзка с епидемиологичната обстановка свързана с COVID – 19. Тук имам предвид както личното, така и груповото отношението на общността. Изключително стриктни регулации, изискванията не могат да бъдат пренебрегвани, важат за всички, независимо от коя точка на света пристига в Южна Корея. Резултатите в този контекст са впечатляващи, контролирана заболяемост, ниска смъртност, нормално работещи болници и икономика. Имаше 600 участници от 54 държави, които реално присъстваха. Част от колегите – модератори, лектори не успяха да пристигнат, затова модела на провеждане беше хибриден

 

Какво беше Вашето участие в симпозиума?

 

- Бях поканен гост и модерирах симпозиум, на който професор Ким изнесе изключително стойностна лекция за мястото и значението на лапароскоската чернодробна хирургия, представи материал от над 1200 лапароскопски чернодробни резекции за период от около 10 години. Обобщени бяха данни от 270 лапароскопски експлантации на десен чернодробен дял при възрастни пациенти. Това, което направи впечатление е ниският процент на усложнение – 0,9 % в рамките на постоперативен период и 0,2 % - 90 дневна смъртност, което е един невероятен резултат. Персоналното ми участие включваше три видео презентации на извършени операции, които за моя радост бяха поставени от организаторите в експертна категория.

 

Какви теми бяха презентирани?

 

- Самия симпозиум засегна актуални теми и проблеми свързани с хирургичното лечение на чернодробните заболявания и панкреаса. В отделни сесии се обсъди първичния чернодробен рак, който поради високата си честота в източния свят е социално значимо заболяване. Представиха се съвременните индикации и техники за лапароскопска резекция, както и различни критерии за трансплантации, и разширението им в контекста на съвременната философия за лечението на това заболяване. Като важен елемент от комплексното лечение на първичния чернодробен рак беше обсъдено приложението на нови молекули за консервативна терапия.

 

Как ще коментирате развитието на миниинвазивната панкреасна хирургия?

 

- Лапарсокопската хирургия демонстрирайки по категоричен начин своите предимства се превърна в основен метод за лечение на повечето онкологични коремни заболявания. По-добрите резултати от този вид хирургия са потвърдени чрез рандомизирани проучвания и мета-анализи, като доказателствата получени от тях са категорични. Що се касае за мястото на лапароскопската панкреато-дуоденална резекция при лечението на рака на главата на панкреаса са необходими допълнителни проучвания за валидизирането на методиката. В хирургичното отделение, което ръководя рутинно се извършват безкръвни операции на черен дроб и панкреас в пълен обем.

 

Какво е Вашето лично мнение по отношение на роботизираната хирургия?

 

- Роботизираната хирургия навлиза все по-убедително в ежедневната хирургична практика. В първият ден на симпозиума беше демонстрирана на живо роботизирана експлантация на десен чернодробен дял при възрастен болен. Роботизацията е доста консумативно направление, изискващо много скъпа апаратура и логистика, добре подготвени кадри, като надявам се скоро да бъде по–достъпно. Определено роботизираната хирургия има своите предимства при някои типове хирургически интервенции. Трябва да се отбележи, че робота не притежава интелект, а развитите когнитивни и психомоторни стереотипи от хирурга т.е. неговите умения определят качеството на хирургичната операция и постоперативните резултати. Казано с други думи и най-съвършената технология в ръцете на недостатъчно подготвен лекар е неефективна, а може да бъде и опасна.

 

Какъв опит бихте могли да пренесете в УМБАЛ „Еврохоспитал“?

- Ние вече го имаме този опит, и не случайно бяхме поканени да го споделим. Той касае лапароскпската чернодробна хирургия и лапароскопска панкреасна хирургия, лапароскопската стомашна хирургия. Лапароскопската чернодробна хирургия в нашата ежедневна действителност е свързана предимно с метастатични злокачествени образувания на черния дроб. Честота на първичния чернодробен рак в нашата популация като цяло е по-ниска. По отношение на рака на панкреаса, тенденциите в последните години включват предоперативно лечение с химиотерапия, последваща оценка и хирургическо лечение. Лапароскопската миниинвазивна процедура има своите предимства, като генерира по -малка оперативна травма, по–бързо възстановяване и конкурира отворена такава, която към момента все още е стандарт.

 

Друга полза от IV – тия Международен симпозиум?

 

- Успяхме да се видим с колеги от целия свят, с които комуникирахме в рамките на тази и други срещи. Това са водещи специалисти от Швейцария,

Испания, Италия, САЩ, Корея, Япония.

Източният свят е родоначалник на идеи и стандарти, особено в чернодробната хирургия, така, че всички се съобразяват с постиженията и новаторството им в тази насока. Аз имам щастието да черпя от този опит и знанията, от неколкократни специализации в Южна Корея и Япония

 

 

Доц. Белев, в началото на месец ноември проведохте обучение Медицинския университет в ТубингенГермания, заедно с колегата си д-р Михаил Славчев. Какви са Вашите впечатления от там?

 

- Във връзка с това, че УМБАЛ „Еврохоспитал“ е център за лечение на перитониална карциноматоза и през последните години освен HIPEC процедурата, която ние въведохме в България, има и друг тип модели на лечение, които визират прилагането на медикамента по различни пътища. В случая става дума за аерозолно дистрибутиране на медикамента в свободната коремна кухина. В Тюбинген се намира един от световните изследователски центрове за Европа и въобще за света. Останахме впечатлени от модела, който показаха колегите от Германия, имайки предвид, че се касае за експериментална част при въвеждането на методиката, последвана от животински модели и реално приложение в клиничната практика, спазване на стриктните рестрикции на германския здравен модел при използването на този тип лечение на перитониална карциноматоза. Има постигнати чудесни резултати, чакаме методологията да бъде въведена с точни, базирани на медицински доказателства критерии в следващите години.

 

Как стои въпросът в УМБАЛ „ Еврохоспитал“, по отношение на всичко за което разказахте?

 

- Ежедневно в УМБАЛ „Еврохоспитал“ се изпълняват нестандартни и уникални оперативни интервенции, на пациенти на които им е било отказано да бъдат оперирани в други клиники в страната. През последната седмица само имаме поне пет такива случаи, включително вчера, с метастатична болест на рак на яйчника, водеща до тромбоза на празната вена със радикално оперативна интервенция с отстраняване на сегмент от празната вена без нейното възстановяване, в зоната под бъбречните вени. Миналата седмица отстранихме един огромен вътрекоремен тумор с маса от 12 кг и 300 гр. Ежедневно извършваме и хирургия от висок обем, която е много ресурсна и натоварваща. Въпреки COVID ограниченията, успяваме да се справим с подобен вид заболявания.

 

КАК КОРОНАВИРУСЪТ АТАКУВА СЪРЦЕТО?

Дата на публикуване: 22.12.2021
Днес Ви представяме интервю с нашият специалист кардиолог д-р Деспина Барекова от Сектор Кардиология към Отделението по Вътрешни болести на УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ“! 
 
Както вече е известно COVID-19 е инфекциозно заболяване, чийто причинител беше идентифициран за първи път през декември 2019г. в град Ухан, Китай, при серия от случаи на атипична пневмония. Поради бързото си и прогресивно разпространение вирусът се превърна в голямо предизвикателство за общественото здраве и на 11 март 2019г. беше обявен за пандемия от СЗО.
Основен фокус на заболяването са усложненията от страна на дихателната система, които са и водещ фактор, определящ тежестта на протичането. Все повече се знае за патофизиологията на заболяването и за механизма на белодробната увреда. Недоизяснена остава обаче екстрапулмоналната изява на болестта. Все повече се обръща внимание на сърдечно-съдовите усложнения, които според различни проучвания варират от 30-78%. ССЗ са сред основните рискови фактори за тежко протичане на болестта.
Патогенезата на сърдечната увреда не е достатъчно изяснена. Предполагаемите механизми включват: директна вирусна инвазия; цитокин-медиирана увреда; несъответствие между нуждите и доставката на кислород и исхемична увреда в резултат на микроваскуларни тромбози.
Вирусът навлиза в организма през рецепторите 2-ри тип ангиотензин-конвертиращия ензим (АСЕ2). АСЕ2 е протеин, открит по повърхността на алвеоларните епителни клетки, но освен това присъства и в тънкочревните епителни клетки, артериалните и венозни ендотелни клетки, гладката мускулатура и сърцето. Именно чрез тези рецептори е възможно вирусът да навлиза в миокарда. Директната вирусна инвазия се потвърждава и от присъствието на вирусни частици или фрагменти геномна РНК в биопсичен материал от миокардна тъкан.
COVID-19 се сзързва и в промени и в коагулационния статус, които биха могли да доведат до тромбоемболични инциденти. Пациентите често имат повишени нива на D-димер, умерено намален брой тромбоцити и нискостепенно удължено протромбиново време.
 
Системните инфекциозни процеси могат да доведат до дестабилизиране на атеросклеротични плаки и да повишат риска от остър коронарен синдром.Предвид тежката възпалителна реакция и хиперкоагулабилитета, наблюдавани при COVID-19, е възможно пациентите да са с повишен риск от исхемични инциденти. Възможни механизми са руптура на атеросклеротична плака, коронарен спазъм и микротромбози.
Несъответствието между нуждите и доставката на кислород за миокарда се обуславя от повишените изисквания, свързани със системната инфекция от една страна, и хипоксията , произтичаща от тежката пневмония или острия респираторен дистрес синдром, от друга. Тази неадекватна на нуждте доставка на кислород също може да бъде причина за сърдечно увреждане.
 
КАКВИ МОГАТ ДА БЪДАТ СЪРДЕЧНО-СЪДОВИ УСЛОЖНЕНИЯ ПРИ ПАЦИЕНТИ С COVID-19 :
 
ОСТЪР МИОКАРДИТ
- Вирусните инфекции са най-често идентифицираните причини за развитие на остър миокардит. Предишни проучвания с други коронавивуси са показали връзката им с развитието на миокардит. Един от първите доклади за миокардна увреда сред пациенти с COVID-19 в Китай показва, че при 12% от пациентите са наблюдавани повишени нива на тропонин I. Впоследствие други проучвания показват повишени нива на тропонин I при 7-17% от хоспитализираните пациенти и при 22-33% от болните в интензивни отделения. В едно от проучванията острият миокардит се посочва и като причина за смъртта при 7% от случаите.
ОСТРА СЪРДЕЧНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ
Едно от ранните проучвания в Ухан, включващо 799 пациенти, показва,че сърдечната недостатъчност е едно от най-често наблюдаваните усложнения в хода на COVID-19 инфекция с честота до 24% от всички пациенти и до 49% от починалите.
ОСТЪР КОРОНАРЕН СИНДРОМ
Както други инфекциозни заболявания и COVID-19 също може да доведе до развитие на остър коронарен синдром. В клинично проучване от Италия , което включва 28 пациента с COVID-19 и инфаркт на миокарда с СТ-елевация, доказан с коронарография, се установява, че 17 пациента имат данни за хемодинамично значими лезии, които се нуждаят от реваскуларизация. Важно е да се отбележи , че инфарктът е бил първата проява на COVID инфекцията при 24 от 28 пациента, които към момента на коронарографията не са били с положителен тест. Тези наблюдения разкриват, че COVID-19 може да причини остър коронарен синдром и при липса на данни за значително системно възпаление.
АРИТМИИ
Сърцебиенето е симптом, срещаш се в над 7% от пациентите с COVID-19. Различни видове РПН са описани при инфектираните пациенти. Най-честа е синусовата тахикардия, която вероятно се дължи на няколко причини – фебрилитет, хипоперфузия, хипоксия, тревожност
АРТЕРИАЛНИ И ВЕНОЗНИ ТРОМБОЗИ
Пациентите с COVID-19 са с повишен тромботичен риск. Системния възпалителен процес, хиперкоагулабилитета, мултиорганната дисфункция са потенциални фактори за това. Венозният тромбоемболизъм, който включва дълбока венозна тромбоза и белодробен тромбоемболизъм са чести усложнения сред критично болните пациенти.
Артериални съдови инциденти също са докладвани при COVID-19. Проуване от Ню Йорк съобщава за 5-ма пациенти с COVID-19, на възраст под 50 години с исхемичен инсулт, вследствие оклузия на голям съд. А при 20 пациенти с COVID-19 пневмония в Италия впоследствие се е развила и остра исхемия на крайник.
 
КАКВА Е РЕХАБИЛИТАЦИЯТА СЛЕД ПРЕКАРАНА ТЕЖКА КОВИД-19 ИНФЕКЦИЯ?
 
• Разходки на чист въздух
• Умерена физическа активност с постепенно разширяване на обема на натоварването
• Положителни емоции
• Здравословно хранене
 
КАКВО ЩЕ КАЖЕТЕ ЗА ВАКСИНАЦИЯТА?
 
- Това е правилното решение за справяне с настоящото бедствие.
 
С КАКВО ДА ВНИМАВАМЕ ПО ПРАЗНИЦИТЕ?
 
- С безразсъдните контакти, които могат да имат фатални последици.
Тази пандемия е изпитание, през което трябва да преминем мъдро.
Да бъдем разумни, да пазим себе си и хората, които ни обичат и обичаме.
Предстоят най-светлите Християнски празници, да ги прекараме със семействата си, с децата и родителите си , с хората, които обичаме и ценим.
Да сме здрави!
Да бъдат Светли Коледните и Новогодишни празници!
Да бъде мир, любов и топлина!
д-р Деспина Барекова

Светли празници!

Дата на публикуване: 21.12.2021
Скъпи пациенти,
 
Бъдете здрави и от сърце Ви желаем топли и светли Рождественски празници!✨
 
И през следаващата година ще продължаваме да работим, напълно отдадени на нашата кауза!
 
Щастлива Нова Година!

Може ли след ваксина срещу COVID -19 да се даде кръв и кога?

Дата на публикуване: 13.12.2021
Скъпи пациенти,
 
Както знаете неотдавна медиците от УМБАЛ „Еврохоспитал Пловдив“ дариха безвъзмездно кръв за кампанията, организирана от Районния център по трансфузионна хематология – Пловдив „Дарете кръв, подарете живот"!
Нашите медици станаха съпричастни към единствения източник за набавяне на лечебни средства на здравия човек – кръводаряването!
 
Ако желаете и Вие да бъдете добротворци и да спасите човешки живот, за Ваша информация публикуваме актуализираните срокове от Експертния съвет по Трансфузионна хематология:
 
За РНК ваксини - Moderna, Pfizer:
- 48 часа след ваксиниране, ако няма нежелани реакции
- 7 дни след ваксиниране, ако са възникнали нежелани реакции
 
За векторни ваксини – Janssen и AstraZeneca:
- 28 дни след ваксиниране, ако няма нежелани реакции
 
Бъдете съпричастни, подарете живот!

Медиите за нас

Дата на публикуване: 09.12.2021
Скъпи пациенти,
 
Горди сме да Ви представим поредната медийна изява на очарователната д-р Диляна Ковачева от сектор Гастроентерология към УМБАЛ "ЕВРОХОСПИТАЛ" ПЛОВДИВ.
 
В декемврийския брой на списание 36.6, можете да прочетете нейното професионално мнение като лекар, пракрикуващ в сферата на гастроентерологията за така нашумялата безглутенова диета!
 
С радост Ви съобщаваме, че във всеки брой можете да четете публикациите и съветите на професионалистите на УМБАЛ "ЕВРОХОСПИТАЛ" ПЛОВДИВ.

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС 8 ДЕКЕМВРИ

Дата на публикуване: 08.12.2021

Лазер терапия и Скенар терапия

Дата на публикуване: 07.12.2021

Лазер терапия и Скенар терапия

 

Днес Ви представяме, тема, която не сме засягали, но вярваме, че ще Ви бъде интересна. За тези две терапии, които се извършват в кабинета по физикална и рехабилитационна медицина към „АСИП МЦ ЕВРОХОСПИТАЛ ПЛОВДИВ“, разговаряме с лекар – специалист д-р Радка Нотова.

 

Д-р Нотова притежава придобита специалност по физикална и рехабилитационна медицина – 1985 г.

За първи път започва работа като лекар физиотерапевт в Рудозем и продължава в гр. Хисар. След това става Директор на Спортен диспансер, където практикува и като специалист физиотерапевт. От месец август 2021г. Работи в УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ“. Специалности - „Лазер терапия“, „Иглотерапия“, СКЕНАР терапия.

 Д-р Нотова какво представлява лазер терапията и при кои заболявания се препоръчва?

- Лазертерапията е немедикаментозен, безболезнен метод на лечение със светлинни лъчи. По своята мощ лазерите, използвани във физиотерапията са нискоенергийни.

Терапията намира приложение в много области на медицината. При нас в кабинета по физикална и рехабилитационна медицина – АСИП МЦ – Еврохоспитал Пловдив, най – често се използва при ставни заболявания – артрити и артрози, травматични увреждания на меките тъкани, следфрактурни състояния.

При неврологични заболявания – невралгии, радикулити, дискови хернии, лицева пареза.

В гинекологията – при възпалителни заболявания.

Добър терапевтичен ефект има комбинацията – иглотерапия и лазертерапия – съчетание на древно лечение със западни технологии.

 Може ли да се прилага при случаи на остро възпаление?

- Да, може. Например в хирургията – при абцеси, флегмони, следоперативни рани, херпес зостер.

 Имали някакви противопоказания и какви са те?

- Възможно е да се появят относителни противопоказания приложение при:

- тежки ритъмни нарушения;

-злокачествени заболявания;

-фебрилитет;

 Скенар терапията е иновативен метод на въздействие, какво представлява и кога се прилага? Какъв е принципа на въздействие?

- Скенар терапията е терапия, при която организмът се „самолекува“, корегира подадените му импулси в зависимост от нуждите му, нормализирайки нарушените функции. Апаратът СКЕНАР - самоконтролируем енерго – невроадаптивен регулатор, е разработка на руски учени за използване за самолечение в Космоса и дълго време е бил засекретен.

 Колко процедури са необходими?

- Лечебният курс е с различна продължителност, в зависимост от заболяването – 2 до 3 пъти седмично до добър резултат.

 Има ли заболявания, при които не се препоръчва?

- Не са показани за лечение болни с пейсмейкър, метални импланти, фебрилни състояния.

 А какво най – ефективно лекува Скенар терапията?

- В последните години навлезе като нов, налагащ се елекро -терапевтичен апарат за лечение на много заболявания като:

- опорно- двигателен апарат;

- заболявания на гръбначния стълб – дископатии;

- всички заболявания, при които водещ е болковия синдром, поради бързото му повлияване още след първата процедура.

 

Кабинетът по физикална и рехабилитационна медицина – АСИП МЦ – Еврохоспитал Пловдив, работи от понеделник до петък - 08:00-17:00 

График на д-р Радка Нотова:

АМБУЛАТОРНИ ПРЕГЛЕДИ:

Понеделник: 13.30 - 18.30

Сряда: 08.00 - 13.30

Петък: 08.00 - 13.30

 

 

 

Коледно настроение озари УМБАЛ “Еврохоспитал”

Дата на публикуване: 06.12.2021

Новина

Дата на публикуване: 23.11.2021
Скъпи пациенти,
Имаме удоволствието да Ви уведомим, че от месец декемри можете да намирате интересни статии с интервюта на нашите специалисти на страниците на безплатното списание 36.6!
 
В декемврийския брой можете да прочетете интервюто на д-р Диляна Ковачева от Сектор “Гастроентерология” към УМБАЛ “Еврохоспитал” и нейното професионално мнение за така нашумялата безглутенова диета!
 
Очаквайте във всеки брой нови, актуални и интересни теми от нашите лекари!

Пост COVID – 19 синдром!

Дата на публикуване: 16.11.2021

Днес Ви представяме най – новото лице от Вътрешно отделение - сектор Ревматология на УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ“ д-р Монира Мохамад Муниб Абухалауа, която ще отговори на някои важни въпроси, свързани след преболедуване на коварния COVID -19 и т. нар. пост COVID синдром от ревматологична гледна точка.

Д -р Абухалауа, ще ни разкажете ли по – подробно за пост COVID – 19 болестите и има ли пост COVID синдром, който обхваща ставите?

- Да, има! Повечето пациенти се възстановяват за няколко седмици, но при някои от тях остават да персистират или се появяват нови симптоми повече от 4 седмици след поставянето на диагнозата.

Кои пациенти се засягат и какви са най – честите симптоми при пост COVID синдрома?

- Според проучване на Fair Healt, обхващащо около 2 млн. преболедували от COVID – 19 пациенти, около 23% от тях всички развиват пост COVID синдром до 30 дни след преболедуване. Трябва да се отбележи, че това по – често се среща при пациенти, при които заболяването е протекло по – тежко и се е наложило да бъдат хоспитализирани. Те съставляват 50 % от популацията с развитието на пост COVID синдром. 20 % от тях обаче са пациенти, при които вирусът е протекъл безсимптомно, а при останалите 30 %, протичането е било леко до умерено тежко. Най – честите симптоми са болки по мускулите и ставите, затруднено дишане, гадене, неразположение, артериална хипертония, както и появата на хиперлипидемия. Сред засягането на менталното здраве е развитието на първо място на тревожност и на второ място на депресивни разстройства.

Д -р Абухалауа, какво е характерно за пост COVID синдрома, който обхваща ставите?

- В практиката си ние все по – често срещаме пациенти, които идват при нас с новопоявила се болка и скованост на ставите. Тези пациенти до този момент не са имали подобни оплаквания и дори никога преди това не им се е налагало да посещават ревматолог.

Кои са най – засегнатите от болка области в кръста и на какво би могло да се дължи това?

- Най – често болките засягат кръста, ръцете, коленете и глезените. Тези болки се дължат както на възпаление на самите стави, така и на инсерционити. Инсерционитите представляват възпаления на сухожилията на мускулите. Сухожилието е съединително – тъканно образувание, чрез което мускулите се залавят за костите. От инсерционитите при всеки пациент с пост COVID синдром, най – често срещан е този на сухожилието на най – големият мускул на горната част на тялото /m. Latissimus dorsi/, изразяващо се в болки в областта на кръста. От възпаленията на ставите, често се среща сакроилеит, който обаче трябва да се отдиференцира от реактивния артрит, при който сакроилеитът възниква след прекарана пикочо – полова чревна инфекция.

За болката, която споменахте, има ли лечение или облекчение? И ако има, какво е то?

- Да, има! При всеки пациент терапията е индивидуална и зависи от състоянието към момента и от наличието или не, на придружаващи заболявания. Плана на лечението обикновено е медикаментозен и се състои в прилагането на противовъзпалителни и болкоуспокояващи средства, а в някои случаи и на вътреставни инжекции. Предимството на тези инжекции е, че действат локално в самата става чрез директно потушаване на възпалението, с което се избягват нежеланите системни реакции към медикаментите, които прилагаме.Важно е да се знае, че ставните пункции могат да се правят само от лекари специалисти в областта на ревматологията или ортопедията и травматологията!

Колко време след появата на първите симптоми, пациентите трябва да потърсят лекарска помощ?

- Търсенето на лекарска помощ трябва да бъде в максимално кратък срок. Обикновено началото на болково – ставния синдром е от 1 до 6 месеца след преболедуване от COVID инфекция, но много от пациентите търсят лекарска помощ доста по – късно от появата на първия синдром. Това се дължи на факта , че често пациентите не знаят към какъв лекар да се обърнат в подобни ситуации и вследствие на това търпят ненужно дълго болките, които ги затормозяват и пречат на пълноценния им начин на живот.Затова ролята на личния лекар в тези случаи е от голямо значение, за да насочи пациентите към правилните специалисти.

УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ“ разполага с едни от най – добрите специалисти в областта на ревматологията, а доказателство за това са пациентите, които идват при нас от всички краища на страната!

Обявление

Дата на публикуване: 20.10.2021

Сигурни и здрави на почивка

Дата на публикуване: 09.06.2021

Уважаеми пациенти,

 

 АСИП - МЦ  ЕВРОХОСПИТАЛ ПЛОВДИВ Ви предоставя възможността за бърз антигенен тест за пътуване в чужбина, преведен на английски език.

Цена на теста – 30 лева.

Време за изработване – 1 час.

Проби се вземат от 8 до 13 часа, от понеделник до петък.

 

Използваните при нас тестове са одобрени със заповед, издадена от министъра на здравеопазването.

 

Необходимо е да носите със себе си документа, с който ще пътувате.

Предоставената бланка изпишете четливо и точно с трите имена на български и английски език.

Запишете точно на документа /букви и цифри/. Пазете касовия бон – може да Ви бъде поискан на границата.

Уверете се, че в бланката с готовия резултат данните Ви са изписани точно и е наличен подпис и мокър печат.

 

Моля проверете за съответната дестинация колко часа преди полета е валидността на антигенния тест и специфичните изисквания на различните държави към датата на пътуване.

 

За Гърция и Турция антигенния тест е с валидност до 48 часа.

 

Остава изискването при влизане в България да бъдат предоставени отрицателен PCR или антигенен тест, за избягване на 10 – дневна карантина.

Ако сте поставени под карантина имате право в рамките на 24 часа да направите необходимия тест, а резултата да представите пред властите.

 

Благодарността е богатство!

Дата на публикуване: 08.06.2021
Отново жест на благодарност от нашите доволни пациенти!
 
Ние работим още по - силно и с по - голямо внимание и топлота, защото Вашата признателност доказва нашият професионализъм!
 
Благодарим на г-жа Минева

Модата наречена "безглутенова диета"

Дата на публикуване: 08.06.2021

С наближаването на времето за летен отдих, е много модерно да се прави така наречената "безглутенова диета", за постигане на бързи резултати. Какви рискове крие и защо е опасна тази нова мода, Ви представяме мнението на специалист. На най - важните въпроси отговаря д-р Диляна Ковачева от сектор Гастроентерология на Вътрешно отделение на УМБАЛ "ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив".

Д-р Ковачева, нека първо уточним какво точно представлява глутенът?

Най-общо казано глутен е общото название на няколко протеина. Те се срещат основно в пшеницата, ечемика и ръжта.

Глутена придава еластичност на тестото и спомага за запазване на формата му по време на втасване.

Има ли проблеми при усвояването на глутена? Някакви несъвместимости?

Проблемите с усвояването на глутена са с повишена честота в последните години. Причината за това е от една страна по-добрата диагностика и разпознаване за заболяванията, от друга е промяната в хранителните навици, повишената консумация на пшеница, както и създаването на нови сортове такава с високо съдържание на токсични и имуногенни пептиди. Не на на последно място мога да посоча по-високото съдържание на глутен в хляба породено от редуцираното време за ферментация на тестото. При някои хора приемът на глутен води до активиране на имунната система, което от своя страна води до увреждане на лигавицата на тънкото черво. Това се наблюдава при заболяването Цьолиакия. Съществуват и други състояния при които се наблюдават симптоми подобни на тези при Цьолиакията, но няма свързани антитела и увреждания на лигавицата на червата. Най-честите симптом са подуване, газове или болка в корема, диария, гадене, обриви по различни части на тялото, главоболие, болка в ставите, скованост в краката, ръцете и/или пръстите, умора, бързо образуващи кариеси в следствие на лошото усвояване на калция, нередовен цикъл и др. Това в никакъв случай не означава че имате ли един от горепосочените симптоми трябва да изключите глутена от хранителните си навици. Поставянето на диагноза хранителна непоносимост или Цьолиакия е задача на гастроентеролозите и съветът ми е да се обърнете към лекар ако подозирате че имате здравословен проблем, вместо да се опитвате са се лекувате сами.

Защо глутенът е част от продуктите и храните?

В буквален превод от латински думата глутен означава лепило. Поради тези му качества е широко използван в хранителната промишленост. Глутенът присъства не само в голяма част от храните, сосове и маринати за салати, но и в част от някои медикаменти и е често използван в козметичната индустрия в червила и кремове.

Д-р Ковачева, продуктите без съдържание на глутен за толкова харесвани от хората, кога е опасно и вредно да сме на безглутенова диета и защо?

През последните години се появиха много публикации които набеждават глутена като причина за редица автоимунни заболявания. Истината е че за голяма част от тези заболявания причината не е напълно изяснена все още. Но за съжаление нещата не са толкова прости – „не яжте глутен и ще сте здрави“. По-скоро съветът ми е: Хранете се разумно, балансирано и умерено, за да сте здрави. За повечето хора безглутеновата диета е абсолютно ненужна. Подобна диета често може да е небалансирана, може да доведе до различен хранителни дефицити, има високо съдържание на мазнини, въглехидрати и захари. Също така съдържа малко фибри. Затова е важно да не се подлагате на подобен вид режим, освен ако няма сериозно основание за това.

Какво точно означава надписът на етикета „без глутен“?

На пазара има много продукти обозначение като: Gluten free”, Free of Gluten”, No Gluten” или “Without gluten“ – обозначава липсата на глутен в хранителният продукт.

Подходяща ли е за всеки безглутеновата диета?

Както вече споменахме спазването на безглутенов режим на хранене при отсъствие на заболяване налагащо това може да крие опасности за здравето на хората.

Има мит че безглутеновата диета дава бързи резултати за отслабване? Вярно ли е това?

В безглутеновите храни често има повече захар. Хората, които стартират безглутенова диета с цел отслабване често прибягват до пакетираните храни в супермаркетите, но в тези продукти има наситени или трансмазнини, а също така и рафинирана захар. Това не води нито до бързо отслабване, нито до подобряване на здравето. Много безглутенови продукти съдържат значително повече калории от техните аналози. Например, за да заприличат на бисквитите от пшеница, в безглутеновите овесените бисквити производителите слагат по-голямо количество захар и мазнина.

Вашите съвети и препоръки за балансирано и здравословно регулиране на теглото?

На този въпрос не може да се даде един верен отговор валиден за всички. Под внимание трябва да се вземе възрастта, пола, придружаващи заболявания, професия и много други фактори. Общите препоръки за всички са: на първо място - спортувайте. Старайте се за избягвате пакетираните храни. Хранете се със сезонни и локално отглеждани плодове и зеленчуци. Не забравяйте за месото, рибата и морските дарове. Старайте се да планирате поне 4 хранения през деня, Опитайте се за намалите стреса и да имате достатъчно сън. Не на последно място пийте достатъчно вода.

Какъв да е хранителният ни режим през летните месеци?

По тази тема отново има много мнения и препоръки и експерти. Моят съвет е да не се поддавате на модните тенденции в храненето, а да се спазва балансиран и разумен хранителен план. Това включва достатъчно количество плодове и зеленчуци, риба и морски дарове, месо и разбира се в умерено количество ГЛУТЕН съдържащи храни. Не забравяйте да пиете достатъчно ВОДА особено в топлите месеци.


 


 

БЛАГОДАРСТВЕНО ПИСМО

Дата на публикуване: 07.06.2021
Колко е хубаво да започваме седмица с признателност и благодарност!
 
Радваме се, когато нашите пациенти са здрави и доволни, а жестовете на благодарност и признателност винаги стоплят сърцата ни в тази така благородна професия!
 
Искрено благодарим за Вашата признателност!

Д-р Тодор Тодоров: Паниката е най – големия враг на медицината!

Дата на публикуване: 04.06.2021

УМБАЛ „Еврохоспитал“ се сдоби с още един лекар със специалност, д-р Тодор Тодоров вече официално е със специалност Анестезиология и интензивно лечение!

 

За това какво е чувството да практикуваш професията анестезиолог, Ви представяме интервюто със самия д-р Тодоров.

 

- Д-р Тодоров, честита специалност! Какво е чувството и какво означава това за Вас?

Не бих казал, че се чувствам много  по - различно. За някои колеги това си е сериозен изпит, който носи голямо нервно – психично напрежение. Удовлетворен съм, защото това си беше бреме, но все още не мога да го осъзная. Мога само да кажа, че сега отговорността става още по – голяма.

 

- Какво Ви дава професията на анестизиолога и защо избрахте точно тази специалност?

Отделението по анестезиология е така да се каже най – разнообразното. При нас постъпват пациенти с различна възраст и патология. Дава разширен мироглед, повечето колеги са тесни специалисти в тяхната област, докато ние, анестезиолозите трябва да реагираме във всяка една ситуация – от анестезия до интензивно лечение, операции.

 

- Защо е важна консултацията с анестезиолог?

Откриват се някои аспекти на дадено заболяване, тънки нюанси в състоянието на пациента, които за нас за от изключителна важност. Има въпроси, които хората смятат за елементарни, като например дали си ял, но това може да се окаже фатално в един момент. От друга страна по този начин се запознаваме с пациента, преценя се какво му е състоянието, успокояваме го, обясняваме му се какво ще се прави, така той ни се доверява. Ако няма колаборация, дори перфектно изпълнена анезстезия, операция или интензивно лечение пак могат да завършат неприятно. Според мен един курс по психология би било добре да бъде застъпен в обучението по медицина без значение от специалността, защото това много важно за подхода към пациентите и всяка болница е добре да има психолог. При нас повечето случаи са тежко болни пациенти, затова е важно както физическото, така и психическото им здраве.

 

- Отделението по Анестезиология и интензивно лечение се смята за най тежкото, пациентите са в тежко състояние, това отразява ли Ви се?

Чисто човешки, всеки лекар се радва когато пациентите му са добре и нямат усложнения. Опитваме се да се абстрахираме, да не даваме изблик на нашите емоции, понякога всички неприятни преживявания дори си ги носим вкъщи. Колегите казват, че се свиква, според мен особено със смъртта никога не се свиква. За съжаление ние съпровождаме пациентите в последните моменти на техния жизнен път, най – неприятното е съобщаването за кончината на близките на почналия пациент. Не ни учат как се съобщава и тук пак се действа психологически.

 

- Какви качества се изискват за да бъдеш анестизиолог - реаниматор?

Най – важното е спокойствието. Да е теоретично подготвен, да може да комуникира както с колегите си в отделението, така и с другите специалисти. Най – важно е спокойствието. Паниката е най – големия враг на медицината. Когато си спокоен, е по – лесно да се преоцени ситуацията.

 

- Какво е мнението Ви за колегите, за УМБАЛ „Еврохоспитал“?

Добри специалисти са, отдадени на професията си. Работи се добре с тях, дори късно вечерта комуникираме, защото работата тук е екипна.

 

- Каква е Вашата следваща цел от тук нататък?

Целта ми от тук нататък е продължаващо развитие, има много неща, които искам да видя и направя. Четири – пет години са малко и не стигат.

 

 

Международен годишен симпозиум на Българска Ортопедична и Травматологична Асоциация

Дата на публикуване: 03.06.2021

Българска Асоциация по Атртоскопия и Спортна Травматология и Българска Ортопедична и Травматологична Асоциация бяха организатори на XIV-та Конференция и XI Международен годишен симпозиум на Българска Ортопедична и Травматологична Асоциация, която се проведе на Златни Пясъци от 27 – 29 май 2021 г.

Темата на Конференцията бе „Актуални аспекти и алгоритми на артроскопската хирургия, колянно, тазобедрено и раменно ендопротезиране“.

 

Целият екип на д-р Свилен Шидеров, началник на Отделлението по Ортопедия и Травматология на УМБАЛ „Еврохоспитал“ присъства на Конференцията, която беше проведена на български и английски език.

 

Това е най – големия конгрес в България, който е с международно участие.

 

Първата научна сесия с LIVE SURGERY беше на тема “Patella lift“ – повдигане на коляното. Стриймингът бе проведен от Dr. David Dejour, представител на научния комитет.

 

В рамките на международния симпозиум бяха засегнати теми като:

Първично раменно протезиране при фрактури на проксималния хумерус при интактен ротаторен маншон

Аспекти на функционалното възстановяване след артропластика на раменна става

Колянна хирургия и други, свързани с индивидуален подход, ендопротезиране, пластика и възстановяване.

Честито на нашия колега маг. фарм. Андрей Стефанов - ръководител на Болнична аптека УМБАЛ "Еврохоспитал"!

Дата на публикуване: 01.06.2021

Той представи достойно България, като единствен представител на нашата страна в шест - дневен маратон по бягане в София!

Въпреки кратката подготовка и лекото възпаление на глезените, Андрей пробягва по 88 км на ден!

Пожелаваме още много успехи на нашия колега! Гордеем се с него!

Екипът на УМБАЛ "Еврохоспитал"

 


 

27 май - Световен ден на спешната медицинска помощ!

Дата на публикуване: 27.05.2021
Днес отбелязваме Световния ден на спешната медицинска помощ!
27 май е обявен официално от Европейската асоциация по спешна медицина, а България е една от първите страни в Европа, която въвежда специализацията по спешна медицина!
 
Благодарим на всички, които ни изпратиха благодарност и признателност, за медицинската помощ, която оказваме !
 
Нека пожелаем много здраве на всички компетентни професионалисти, лекари специалисти по спешна медицина, медицински сестри, парамедици, техници, компетентен помощен персонал и работещи в организирани структури и системи, изпълняващи спешна медицинска помощ!
 
Екипът на УМБАЛ "ЕВРОХОСПИТАЛ"

25 -ти май - Световен ден на болестите на щитовидната жлеза!

Дата на публикуване: 25.05.2021

Повечето са чували за щитовидната жлеза, но мнозина не знаят и не разбират нейните функции. Щитовидната жлеза е ендокринна жлеза, която произвежда йодсъдържащи хормони. Произвежданите хормони участват в регулирането на метаболизма. Жлезата е с форма на пеперуда и е разположена в предната част на шията.

Болестите на щитовидната жлеза често се появяват след инфекциозни заболявания, вирусни инфекции - грип, както и хронични инфекциозни процеси в УНГ органите (ухо, гърло, нос). Ето защо за профилактика на заболявания на щитовидната жлеза е необходимо да се повиши имунитетът на организма. За това могат да помогнат най-простите правила, които формират така наречения здравословен начин на живот: да нормализирате диетата си, да бъдете физически активни, редовно да ходите на чист въздух, да спазвате дневен режим. Друг фактор, който увеличава риска от заболявания на щитовидната жлеза, е стресът. Ако е възможно, трябва да намалите нервното напрежение, да погасите негативните емоции, да предотвратите умствена умора и нарушения на съня.

Болестите на щитовидната жлеза могат да бъдат разделени на следните групи:

- Проявява се чрез намаляване на функцията на щитовидната жлеза (хормоните се произвеждат по-малко от нормалното). Това състояние се нарича хипотиреоидизъм или хипофункция;

- Проявява се чрез повишаване на функцията (хормоните се произвеждат повече от нормалното). Това състояние се нарича тиреотоксикоза;

- Функции, протичащи без промяна. Това е образуването на възли в тъканта на жлезата, гуша (пролиферация на нейната лимфоидна тъкан), рак на щитовидната жлеза.

Хипотиреоидизмът е най-честото нарушение на щитовидната жлеза. Хипотиреоидизмът се отнася до намалена функция на щитовидната жлеза. Честа причина за това състояние е тиреоидит на Хашимото, автоимунно заболяване, което в крайна сметка кара жлезата да спре да работи.

Симптомите на хипотиреоидизъм варират и нямат абсолютно никаква специфичност. Може да се прояви като умора, наддаване на тегло и суха кожа. Медицинското лечение на хипотиреоидизъм се състои в заместване на липсата на тиреоиден хормон с лекарство, което се приема ежедневно през целия живот.

При повишен риск от развитие на хипотиреоидизъм са:

Жени, напоседък и мъже

Хора над 60 години

Лица с фамилна анамнеза за заболяване на щитовидната жлеза

Пациенти с вече съществуващи автоимунни заболявания като диабет тип 1

Пациенти след лечение с радиоактивен йод или приемане на антитиреоидни лекарства

Изложени на радиация лица

Пациенти след операция на щитовидната жлеза

Бременни или раждащи в рамките на шест месеца след раждането

Основните възможни прояви на хипотиреоидизъм са както следва:

обща летаргия, сънливост, забавяне на движенията;

подуване на лицето, особено на клепачите. Очите изглеждат сякаш са полузатворени;

дрезгав глас, бавна реч;

намалена производителност;

увреждане на паметта;

наддаване на тегло, затлъстяване;

студенина (лоша толерантност към студ);

сухота и лющене на кожата;

изтръпване и болка в ръцете;

леко забавен пулс;

при жените - менструални нарушения.

В началото симптом на хипотиреоидизъм е депресията.

При някои заболявания щитовидната жлеза става свръхактивна и произвежда твърде много хормони. Хипертиреоидизмът също често е резултат от автоимунно разстройство, наречено болест на Грейвс или дифузна токсична гуша. Втората причина за хипертиреоидизъм е метаболитно активният възел на щитовидната жлеза, който е придобил независимост в производството на тиреоидни хормони.

Симптомите на хипертиреоидизъм могат да включват загуба на тегло, сърцебиене, изпотяване, диария и нервност. Съществуват и други болести на така важната щитовидна жлеза. Някои от тях се характеризират с промяна в нейната структура, което налага хирургичното й отстраняване.

Тъй като йодът е необходим за производството на тиреоидни хормони, достатъчното съдържание на йод в храната също е важно условие за нормалното функциониране на щитовидната жлеза. Нарушенията се случват не само при йодния дефицит, но и при неговия излишък, но именно дефицитът е характерен.

Морските дарове (морски риби, ракообразни, водорасли) и някои плодове (райска ябълка, фейхоа, киви), както и орехи, арония, се отличават с високо съдържание на йод - всичко това по правило не съставлява много голяма част от нашата диета. Ако полученият йод не е достатъчен, трябва да се обърне специално внимание за увеличаване на количеството му в храната, например използвайте йодирана сол.

Много е важно при съмнение за нарушение на функцията на щитовидната жлеза да посетите специалист - ендокринолог. Да се извършат комплекс от диагностични процедури, редица лабораторни и инструментални изследвания. Конкретния списък от изследвания се определя от лекуващия лекар.

 

Как да оцелеем през пролетта и лятото с алергия към цъфтеж?

Дата на публикуване: 13.05.2021

Защо се появява алергия? Как се лекува? Как да облекчим състоянието си, когато на улицата „настъпват“ досадни пристъпи на кихане, а очите постоянно сърбят и сълзят? Около тази болест има много митове, които подтикват хората, страдащи от нея, да се самолекуват. Оставянето на сенната хрема да се развие е последното нещо, защото в този случай човек може да развие сериозни, много неприятни усложнения.

Полинозата се причинява от цветен прашец от дървета, храсти и цветя.

Появата на реакция се обяснява с особеностите на нашата имунна система, насочена към защита на организма от опасни външни влияния. Всички защитни действия се извършват от лимфоцитите на клетката. Те имат основни и резервни планове, базирани на реакцията "антиген-антитяло".Имунната система на страдащите от алергия погрешно е объркала полените с опасен антиген, за да се пребори с биологично активните вещества - хистамин и хистамин-подобни. Произведени в големи количества, те причиняват алергии.

Полинозата се появява, когато хистаминът действа върху лигавиците на носните синуси и очите. По-ранните пристъпи на кихане, хрема и възпаление на очите са били наричани сенна хрема, днес в медицината се нарича "алергичен ринит".

От април до май алергии могат да бъдат причинени от цветен прашец от цъфтящи дървета и храсти - бреза и елша, върба и топола, бук и клен, дъб и кестен, леска, бряст и пепел.

 

В края на пролетта и летните месеци непрекъснато цъфтят зърнени растения - пшеница и ръж, тимотей, власатка, райграс, синя трева, житна трева и лисича опашка.

През есента прашецът от пелин, киноа, коприва и коноп става причина за полиноза, но амброзията е най-силният алерген, не случайно я наричат „врагът с нежното име“.

"Алергиите са безвредни." "Невъзможно е да се възстановите от тях, което означава, че лечението е безполезно."

Това са два мита, които водят до факта, че много пациенти кихат години наред, дишат тежко или страдат от възпаление на лигавиците на осемте параназални синуси. В допълнение към ринит и синузит може да възникне възпаление на средното ухо (отит на средното ухо), в параназалните синуси могат да се образуват полипи и кисти и поленова бронхиална астма.

Много „потенциални“ пациенти самостоятелно диагностицират сенната хрема и приемат антиалергични, така наречените антихистамини, лекарства и спрейове. За съжаление с тяхна помощ можете само да премахнете симптомите, но по никакъв начин не излекувате алергията. Затова при първи симптоми – посетете специалист!

Единственият метод за лечение на алергии днес се нарича алерген-специфична имунотерапия (ASID). Тя ви позволява да се отървете от причината за заболяването и да постигнете стабилна ремисия, когато в края на курса на лечение симптомите на сенна хрема няма да се възобновят. В процеса на преминаване на програмата, бавно, но систематично, вместо алергичен имунен отговор се формира нормален.

Как да намалим тежестта на алергичната реакция по време на периода на цъфтеж?

Ето няколко практични съвета, които можете да последвате:

По време на активния цъфтеж на растения, чийто прашец алергизира тялото ви, опитайте се да не напускате града.

- Затворете прозорците на колата си, когато пътувате.

- Използвайте климатици за дома и автомобила с HEPA филтри, които улавят алергени.

- Не ходете на разходка при сухо ветровито време. Най-доброто време за разходки и пазаруване е след дъжд, когато концентрацията на полени във въздуха е значително намалена.

- Върнете се вкъщи, свалете дрехите, с които сте били навън, измийте косата и вземете душ, за да премахнете алергените.

- Не сушете прането навън.

- Не излагайте тялото си на силен физически и емоционален стрес.

- Вземайте само лекарства, предписани от вашия медицински специалист, и навлажнявайте носната лигавица с физиологичен разтвор, морска вода или дестилирана вода. Те ще помогнат за премахването на алергена и ще намалят назалната конгестия.

- Следвайте препоръчаната от Вашия лекар хипоалергенна диета. Това ще зависи от вида сенна хрема, идентифициран при вас.

Честит Световен ден на медицинските сестри!

Дата на публикуване: 12.05.2021
Днес отбелязваме професионалният празник на медицинските сестри!
Той се чества официално от 1974 г.
Денят е в памет на годишнината от рождението на първата медицинска сестра Флорънс Найтингейл, която създава и разработва първата система за подготовка на средни и младши медицински кадри във Великобритания.
 
Скъпи колеги, бъдете много здрави и удовлетворени, защото благодарение на Вас, грижите за пациентите са завършени и пълноценни!

Пролетта „активира“ проблемите с язвата и гастрита

Дата на публикуване: 29.04.2021

Това е сезонът, в който се обостря и появява дискомфорт при пациентите с язвена болест, затова днес д-р Влатко Лазаров от сектор Гастроентерология към Вътрешно отделение на УМБАЛ „Еврохоспитал“ ще обясни подробно какво да правим и с какво да не прекаляваме, предвид и настъпващите Великденски празници.

 

- Д р Лазараов, какво представлява язвената болест на стомаха и дванадесетопръстника?

Язвената болест е едно от най – честите хронични заболявания на храносмилателната система, което засяга 5-10 % от възрастното население. Представлява дефект, проникващ през лигавицата на стомаха или дванадесетопръстника. Двете най – чести причини за язвената болест са инфекцията с Хеликобактер пилори и употребата на някои медикаменти /Аспирин, Клопидогрел и други противосъсирващи средства, обезболяващи – нестероидни противовъзпалителни средства, кортикостероиди, химиотерапевтици и др./

Вредните хранителни навици, злоупотреба с алкохол и тютюнопушене се считат за допълнителни фактори, засилващи оплакванията и забавящи заздравяването на язвения дефект.

 

- Кои са най – честите симптоми и кога хората трябва потърсят лекарска помощ?

Най – честите симптоми са болка в горната част на корема след нахранване /30 мин. - 2 часа/ или на гладно /при язва на дванадесетопръстника/, тежест, подуване, киселини, гадене и повръщане.

Наличието на черни изпражнения, остра внезапна прерязваща болка в горната част на корема и упорити повръщания, налагат незабавна консултация с лекар, тъй като насочват към по – остри усложнения на язвената болест.

 

- Как се диагностицира и лекува язвената болест?

Не винаги заболяването може да се диагностицира само на базата на оплакванията на пациента, тъй като подобни оплаквания може да има и при други заболявания на храносмилателната система.

Най – точният метод за поставяне на диагноза е езофагогастродуоденоскопия гастроскопия/. Чрез нея се извършва оглед на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника, като има възможност да се вземе биопсия за хистолгично изследване, включително и за Хеликобактер пилори.

Лечението включва хигиено – диетичен режим, медикаменти намаляващи секрецията на солна киселина от стомаха и антибиотици при наличие на инфекция с Хеликобактер пилори.

 

- Какъв да бъде хранителният режим на хората с язвена болест и кои храни трябва да бъдат избягвани?

Много е важно хората да спазват хигиено – диетичен режим – да консумират храни приготвени посредством варене, печене или задушаване и да избягват такива приготвени посредством пържене, опушване и паниране. Дразнеща храна – горещо, студено, лютиво, кисело, силни подправки, както и трудно смилаеми храни могат да доведат до дискомфорт и обостряне на заболяването.

Алкохола, кафето на гладно и газираните напитки също могат да засилват оплакванията.

 

- Д-р Лазаров, наближават празници, какво бихте посъветвали посъветвали хората със стомашни проблеми?

Да не преяждат, да се хранят бавно, често и на малки порции с максимално добре сдъвкване на храната и да не прекаляват с алкохола.

 

- А какво бихте посъветвали пациентите, които обичат да се лекуват сами?

Когато възникне здравословен проблем, най – добре е хората да потърсят лекарска помощ, тъй като само тогава могат да получат адекватно лечение.

 

 

Как да разпознаем дефицита на желязо?

Дата на публикуване: 23.04.2021

Ако тази година все пак пролетта настъпи, всички ние ще бъдем щастливи, но и изморени. Ако така наречената „ пролетна умора“ продължи по-дълго от седмица, не е зле да се изследваме, за да сме сигурни, че нямаме железен дефицит. По данни на WHO около 11-21% от населението страда от това състояние, два пъти повече жени.
Най-честите причините за железен дефицит могат да се разделят на 4 основни групи:

1. Загуба на желязо / поради загуба на кръв /;
2. Недостатъчно усвояване на желязо от стомашно-чревния тракт;
3. Недостатъчен прием на желязо от храната;
4. Други.

Причини за загуба на кръв са:
• Кървене, свързано с травма или операция;
• Загуба на кръв, свързана със заболявания (пептична язва, язва на дванадесетопръстника, хемороиди)
• Менструално кървене
Причини за недостатъчно усвояване на желязо са:
• Атрофичен гастрит
• Хеликобактерна инфекция
• Непоносимост към глутен и лактоза
Причини за недостатъчен прием на желязо са:
• Вегетарианство, веганство
• Други небалансирани диети
• Лоши социално-икономически условия
Други причини за недостиг на желязо:
• Вътресъдова хемолиза със загуба на желязо през пикочните пътища
• Хемолиза, свързана с имплантиране на изкуствени сърдечни клапи

Как да разпознаем железния дефицит?
Симптомите на това състояние са разнообразни:
Слабост, замаяност, лоша поносимост към упражнения или физически труд, главоболие, сърцебиене, болка в езика, сухота в устата, атрофия на папилите на езика, синкаво бяло на очите,сърцебиене, задух, мускулна слабост, косопад, изтъняване на косата, глад за определени храни особено богати на протеини/, дехидратация по кожата, ниско кръвно налягане.
Страдащите от дефицит на желязо се оплакват най – вече от от високи нива на стрес, безсъние, постоянна умора. Затова често тези състояния се бъркат с пролетна умора. Но ако се задълбочи проблема, може да доведе и до т. нар. „желязна анемия“, при която се налага малко по – „агресивно“ лечение.

Кои са застрашените групи?


1. Вегани и вегетарианци.
Те напълно или частично изключват от менюто си консумацията на животински продукти, това ги поставя на първо място в рисковите групи. Въпреки, че си набавят вит. В, те често са склонни към анемични състояния. Тъй като тялото основно си набавя желязо от месото, удачно е да намират адекватни заместители.

2. Бременни жени и кърмачки.
Една от първите добавки, която се изписва на бременните жени е именно желязото. Тялото на майката трябва да бъде добре снабдено и през деветте месеца с този важен минерал.

3. Активно спортуващи хора.
Цялостното и активно натоварване на организма, води до неговото изтощение. Без хемоглобин, няма приток на кръв към мускулите. Затова приемът на желязо е от изключително значение при хората, които активно се занимават със спорт.

4. Жени с обилна менструация.
Тези дами задължително трябва да се консултират със своя лекар, защото са застрашени от развиването на железен дефицит. Могат да се наложат и хормонални изследвания.

5. Бебета и малки деца.
Липсата на желязо при малките, може да доведе до забавяне на техния растеж, както и върху цялостното развитие на сърдечната и нервна система. Наблюдавайте детето, ако винаги му е студено, няма енергия за игри, или не може да определи какво му се яде.

Как се набавя желязо в организма?

Най – вече с правилен хранителен режим.
Храната е най – лесният начин да доставите на организма загубеното желязо.
Ето и храните, които е добре да включите в менюто си, ако имате някой от симптомите за недостиг на желязо:
- Червено месо;
- Морски дарове;
- Зеленолистни зеленчуци, особено спанак;
- Боб и грах;
- Сушени плодове.
Железният дефицит е лесна диагноза за лабораторията. Тя се поставя обикновено след анализ на показателите: ПКК – пълна кръвна картина; морфология на еритроцитите; серумно желязо; ТЖСК. За по-подробно уточняване, хематолозите обичат да назначават: феритин; нива на В12;
нива на фолиева киселина; нива на витамин Д.

В следващо интервю с хематолога на УМБАЛ “Еврохоспитал Пловдив” д-р Хаджиценев, ще Ви дадем още по - задълбочена информация.

Днес отбелязваме Свтовният ден на здравето!

Дата на публикуване: 07.04.2021

Физикалната терапия - важна стъпка за въстановителния период при редица заболявания

Дата на публикуване: 05.04.2021

Физикалната терапия, известна още като физиотерапия, представлява направление, което се използва изключително широко в съвременната медицинска практика и се прилага при множество заболявания. Това е изключително важно за пациентите защото води до

подобряване на техния комфорт, намаляване на болката, облекчаване на симптомите и възстановяване на подвижността и тонуса при различни заболявания.

 

Днес ще Ви представим кабинета по физикална и рехабилитационна медицина към „АСИП МЦ ЕВРОХОСПИТАЛ“. За възстановителния период, за апаратурата и процедурите, които се извършват, разговаряме с лекар – специалист д-р Златина Спасова.

 

-  Д- р Спасова, какви процедури се извършват в кабинета по физикална и рехабилитационна медицина и на кои заболявания повлияват добре?

В кабинета се извършват процедури с модерна комбинирана физиотерапевтична апаратура:

 

- елекртотерапия с наличие на вакуум регулируеми електроди

- електростимулации

- магнитотерапия

- ултразвукова терапия, с възможност за комбинирана терапия елекро плюс улразвук

- високочестотна терапия

- инхалационна терапия

- термотерапия

 

Кинезитерапия – активна и пасивна:

 

- дихателна гимнастика

- аналитична гимнастика

- упражнения за равновесие и координация

- суспенсионна терапия

- пулитерапия

- лечебен масаж

- мануална терапия

- постизометрична релаксация

 

Извършват се функционални изследвания – гониомертия, мануално мускулно тестуване, тестуване на равновесие и координация, походка, захват, оценка на самостоятелността в дейностите от ежедневието, оценка на функциите на централен и периферен двигателен неврон.

Процедурите се прилагат с много добър ефект при ортопедични, неврологични, ревматологични и травматологични заболявания.

 

-  Какви са ефектите, които да очакват пациентите и кога е хубаво да се повторят?

Ефектът от процедурите е различен. Те водят до облекчаване на болката, намаляват отока и хематома, ускоряват метаболизма и регенерацията след травми, повишават тонуса. Процедурите дават седативен и релаксиращ ефект, активират имунната система.

Лечението продължава от 7 – 10 дена. Нов курс физиотерапия и рехабилитация се препоръчва след оценка на резултатите от проведеното лечение.

 

-  Има ли болезнени процедури?

Обикновено извършените процедури са приятни и релаксиращи. Със съвременната апаратура дозирането е точно и рискът от обриви, зачервяване и изгаряне, е сведен до минимум.

 

-  Какви процедури покрива здравната каса?

Кабинета работи по договор с НЗОК и с медицинско направление № 3 за извънболнична помощ, се извършва физиотерапевтичен курс, включващ първоначален преглед от лекар специалист по физикална и рехабилитационна медицина, оценка на обективното състояние на пациента и назначен общ брой процедури, до 20 в курс, от апаратната терапия и кинезитерапевтични техники.

 

-  Какво е най – специфичното във Вашата професия?

Прекрасна специалност, която е тясно свързана с другите медицински специалности – ортопедия, неврология, ревматология, кардиология, онкология, пулмология, хирургия и други.

 

-  Кои са най – проблемните и често срещани зони?

Най – често пациентите посещават кабинета с оплаквания от болки в гръбначния стълб, коленни, тазобедрени и раменни стави. Това се дължи предимно на статичното натоварване на опорно – двигателния апарат или на неправилно натоварване.

 

-  При хронични и ставни заболявания, колко трябва да е продължителността на процедурите?

При хронични и ставни заболявания, както и такива на периферната нервна система, лечебните курсове се провеждат през три – четири месеца, с цел задържане на дегенеративния процес и предотвратяване обостряне на заболяването.

 

-  До колко е важна рехабилитацията за възстановителния период?

Своевременната и правилна рехабилитация предпазва от усложнения, инвалидизация и връща по – рано болния към ежедневния му начин на живот.

 

-  Как намирате работата си в УМБАЛ „Еврохоспитал“?

Модерна и бързоразвиваща се болница с утвърдени специалисти в своята област, стимул за физиотерапия и рехабилитация в крак с времето.

 

Класация „Добра болница“ ЦЗПЗ "Право и здраве"

Дата на публикуване: 30.03.2021

Център за защита правата в здравеопазването“ организира класация „Добра болница“ на базата на 10 обективни, публични и проверими критерии. Болницата, която покрива всеки от десетте критерия получава знак "Добра болница". Оценката се отнася до това каква информация и удобства за пациентите предоставя болницата. Тя е оценка за отношението към пациентите.

 

Самите пациенти могат да дават оценка на болниците, а критериите по които се оценят болниците са следните:

 

1. Има Интернет сайт с посочени адреси, телефони и ръководството

2. Пациентите имат осигурен безплатен достъп до wifi

3. Публикувани са имената и специалността на лекарите

4. Публикувани са цените на медицинските услуги

5. Публикувани са образци на Информирано съгласие

6. Има утвърдена и публикувана процедура за жалби и оплаквания

7. Има утвърдена и публикувана процедура за борба с болката

8. Публикувани са данни за смъртността през последната година

9. Публикувани са данни за Вътре-болничните инфекции

10. Публикувани са данни за непланирани повторни операции

 

На базата на това, че покриваме всички критерии, както и за провежданата политика на откритост, грижа за пациентите и защита на правата им, с радост и гордост Ви представяме отличието, присъдено на УМБАЛ „Еврохоспитал“!

Маг. Фарм. Андрей Стефанов: Дозата прави отровата!

Дата на публикуване: 22.03.2021

Скъпи пациенти,

УМБАЛ "Еврохоспитал Пловдив" ООД разполага с добре оборудвана "Болнична аптека".

Тя осигурява фармацевтичните грижи, включително предоставяне на лекарствени продукти, диагностични материали, медицински изделия и др. за хоспитализираните пациенти. В болницата е особено важно правилното лекарство да бъде налично за всеки нуждаещ се пациент в  точното време и форма. За пълноценната работа на болничната аптека, много важен фактор е наличието на информационна база и програмно осигуряване.

В болничната аптека се извършват следните основни дейности: завяване, доставяне, съхранение, опаковане, даване на консултации, отпускане по лекарствени листове на разрешени за употреба в РБ лекарствени продукти, медицински изделия, диетични храни по установения със заповед на Управителя ред и в съгласие с лекарствената листа на УМБАЛ "Еврохоспитал Пловдив"ООД.

 

Днес ще Ви представим ръководителят на Болнична аптека УМБАЛ "Еврохоспитал“ – маг. фарм. Андрей Стефанов. Той е родом от Ловеч, в УМБАЛ "Еврохоспитал“ е от година и половина. Бил е на стаж в САЩ - Калифорнийския Университет Сан Диего, Франция - Медицински Университет Париж Рене Декарт и Вюрцбург - Германия. Владее перфектно английски, немски и френски език. Член е на медицинския съвет на УМБАЛ "Еврохоспитал“. Участва във Фармакотерапевтичната комисия на болницата. Член е на Българския фармацевтичен съюз и Професионалната организация на болничните фармацевти. За дейността на това важно за болницата звено, за опита и интереса му към фармацията, вижте от интервюто ни с него.

 

- Андрей, от къде идва интереса Ви към фармацията?

В ученическите си години, моите интереси бяха ориентирани към химията и математиката. Сестра ми е медицински насочена, тя е стоматолог. Но стоматологията ми се стори малко скучна и избрах фармацията.

 

- Кое е най – интересното във фармацията за Вас?

Най – хубавото нещо е, че можеш да помагаш на хората. Преди, когато работех в елитна външна аптека, хората постоянно се допитваха до мен. Това да имаш пряк достъп до хората, да им бъдеш полезен е най – интересното нещо за мен. Здравната гледна точка – да помогнеш на хората и в същото време общуването с тях. Винаги съм препоръчвал изпробвани от мен медикаменти. При все това, че аз съм привърженик към природните методи, растителните лекарства, така обхващах цялостното лечение на пациентите.

 

- Имате богат опит в чужбина – САЩ, Германия, Франция... Какво най – много Ви впечатли там?

Аз съм завършил немска езикова гимназия, приоритет ми беше немския език, затова първо отидох в Германия, в престижен университет в Бавария, Вюрцбург. Там най – много е засегната индустрията, защото основните лекарства в Европа се произвеждат основно в Германия.

Смея да твърдя, че бях конкурентен на немските студенти, но не ми хареса отношението на професорите, бяха скептично настроени. Работил съм и във външна аптека във Вюрцбург – приготвях лекарства, кремове. В Германия ме впечатли, че е много застъпена също така и социалната политика – разнасях на пенсионери и трудно подвижни хора лекарства по домовете. В България сега навлизат електронните рецепти, аз съм го правил преди 15 години. В САЩ са абсолютни работохолици. Бях в лаборатория за изследване на стволови клетки в Калифорния. Денят там минава в изследвания, а през нощта се изучават най – новите тенденции в науката. Това ми се стори малко асоциално. Най – много ми хареса в Медицинския Университет Рене Декарт в Париж. Французите са „отворени“ хора, близко са до нас. Най – добрия си опит съм взел именно от там. Болницата, в която работех беше огромна. Болничната аптека снабдяваше цялата болница, с робот. Това ми направи много силно впечатление. Задава се на робота, на софтуера и той го прави, много е удобно, не ходиш на всеки рафт, прави го робота. Цялата болница е свързана с огромни канали, не се налага да се ходи до отделенията, по каналите лекарствата се разпределят по отделенията. Във Франция, може би в цял свят е много широко застъпена клиничната фармация. Клиничният фармацевт ходи на визитация с лекарите, консултира лекарствени взаимодействия, хранителния режим на пациента, кога се приемат лекарствата – преди или след хранене, терапията – лекарствени съвместимости, съпътстващи заболявания.

 

- А в България? Ако направим сравнение как стоят нещата?

В България клиничната фармация все още не е много застъпена, но с колеги, които като мен са членове на фармацевтични съюзи, споделяме мнението, че ние на Балканския полуостров сме най – добре, в сравнение с другите съседни страни, където дори не се говори за клинична фармация. Мисля, че вървим в добра насока.

 

-Вие сте магистър фармацевт, какви са най – важните качества?

Много е специфично дали си във външна аптека – отворен тип, или работиш в Болнична аптека. Например във външната аптека трябва да си любезен, отзивчив, хората да ти имат доверие. Ние знаем, че има фактор наречен „плацебо“, с доверието, казвайки на пациента за дадено лекарство, то ще му подейства още по - силно. Затова за мен да спечелиш доверието на пациента е най – важно във външна аптека. В Болничната аптека, също – доверието между персонала. Трябва да имаш умения да работиш в колектив.

 

- Вашата професия изглежда много лесна, но тя всъщност е много отговорна, в какво точно се състои работата в Болничната аптека на УМБАЛ "Еврохоспитал“?

Моите задължения тук са да следя за качеството на лекарствата, за бюджета на болницата, тоест – да е качествено лекарството, но и договарям добра цена, добри условия. Човек трябва да има глобален поглед върху нещата – да има адекватна и актуална преценка. Това идва с опита. Например сега, в период на пандемия има различна употреба на лекарства, при извън епидемична обстановка са други лекарства, точно в конкретното време да не се получи недостиг на дадени медикаменти или свръх количество. Важно е също така да има добра комуникация с отделенията, за да се знае кое е наложително. Да се следят правилните лекарствени форми, защото едно лекарство може да го има на ампули, на сироп, на таблетки, същото е и със съставките - да се следи дали няма противопоказания при взаимодействие с други медикаменти. Много важно е всички лекарства, които ги няма на българския пазар да се договорят на хубави условия при внасяне от чужбина, верифицира се дали статуса им е активен и легален за приложение в европейската мрежа. Тук е важно да отбележа и нещо много важно – трябва много адекватно и точно да се следи за дозировката, защото всички знаем сентенцията – „Дозировката прави отровата“.

 

- Вие сте ръководител на Болнична аптека, как попаднахте в УМБАЛ "Еврохоспитал“?

Честно казано, беше ми мечта да работя в Болнична аптека, защото смятам, че опита ми, е полезен за болницата и имах нужда от промяна. Явих се на конкурс и бях приет. Тук е уместно да кажа, че много ми харесва. На първо място ми харесват колегите – както като специалисти, така и в личностно отношение. Лъчезарни хора, професионалисти.

 

- Кое е най – голямото предизвикателство пред Вас в професията?

Може би в бъдеще да запиша Клинична фармация, за да съм още по – полезен за пациентите, хората и болницата.

 

 

 

Безкрайно Благодаря!

Дата на публикуване: 15.03.2021
Благодарим Ви за Вашата признателност скъпи пациенти!
Нашата професия е призвание, въпреки това, такива искрени думи усмихват лицата ни и стоплят сърцата ни!
Представяме Ви без редакция благодарственото писмо на г-жа Христина Атанасова!
 
ДО РЪКОВОДСТВОТО НА УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ – ПЛОВДИВ“
ОБЩИНА ПЛОВДИВ
ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ НА ОБЛАСТ ПЛОВДИВ
МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
РЕГИОНАЛНА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ – ПЛОВДИВ
БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ
БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО РАДИО
РАДИО ПЛОВДИВ
ПЛОВДИВ 24БГ
ТРАФИК НЮЗ
 
БЛАГОДАРСТВЕНО ПИСМО
 
От Христина Франгова Атанасова от гр. Пловдив
 
С все още невъзстановени сили от тежкото и тягостно дългото боледуване, но с укрепнал вече дух, благодарение на положените за мен изключителни грижи, бързам да изкажа безкрайната си благодарност на всички лекари, сестри и санитари от УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ – ПЛОВДИВ“ дали своята лепта в изпълнение на професионалния си дълг и специално на доктор Димитър Димитров, д-р Джаров, д-р Акрабова, на младия доктор Жилев, на кинезитерапевта Кирил Вълчанов, на санитарката Валя, благодарение на които аз живея за втори път!
Всички те с нестихващо упорство, с висок профеисонализъм, с небивало човеколюбие спечелиха битката със смъртта и ми дадоха най-големия шанс, който съдбата ти предлага – да продължа напред и да се радвам на живота, на всеки ден, даден ми от Бог, разпрострял милостта си в техните ръце!
Висчки те, приели като лична кауза битката с КОварния вирус, ми вдъхнаха надежда, увереност, сили и желание да се изправя и да вкуся отново силата на живота.
Изпаднала в неволя, срещнах и ще помня тези високоморални хора, за които признанието и благодарността са най-ценните дарове, които можем да им дадем!
Безкрайно Благодаря!
Нека даденото Ви се връща с пълни шепи!
 
С признателност: Христина Франгова - Атанасова

COVID – 19 RT – PCR НАЙ - ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Дата на публикуване: 12.03.2021

Скъпи пациенти,

представяме Ви тема по Ваше желание. Ако пътувате в чужбина или искате да си направите PCR тест в нашата микробиологична лаборатория, както и да получите пълна информация за RT – PCR, д-р Гергана Узунова отговаря на Вашите въпроси.

- Д-р Узунова, какво точно представлява RT – PCR и пациенти с каква симптоматика е добре да си направят теста?

RT - PCR тестовете са точни и надеждни, с най – висока чувствителност и специфичност.

Молекулярните тестове за диагностика на COVID – 19 RT – PCR доказват активна инфекция чрез откриване наличие на РНК на вируса. Препоръчват се при:

* Пациенти с изявена симптоматика. Достоверността на теста е най – висока 3 - 4 дни след заразяване до 10 -14 ден от появата на симптомите:

- новопоявила се температура;

- суха кашлица;

- отпадналост;

- загуба на вкус и обоняние;

- затруднено дишане;

- миалгия;

- главоболие;

- диария;

- гадене или повръщане;

- гърлобол;

- кислородно насищане под 92 %

* При контакт с доказано положителни пациенти. Материал се взема на 5- 6 ден от контакта.

* При постъпване за лечение и оперативна интервенция, ако болницата го изисква

* При пътуване в чужбина

Моля проверете за съответната дестинация колко часа преди полета е валидността на PCR теста.

От 02.02 до 30.04. всички български граждани влизащи в стараната трябва да предоставят отрицателен PCR тест, проведен до 72 часа преди влизането. При липса на документ подлежат на 10 дневна карантина. В срок от 24 часа при представяне на документ с отрицателен PCR тест от лицензирана лаборатория, РЗИ може да отмени карантината.

- От къде и как се взема пробата за теста?

Проба за PCR се взема от назофарингса и орофарингса чрез два отделни специфични за изследването тампона. Внимателно се „остъргва“ задната част на носоглътката, за да попадне достатъчно материал за изследване върху тампона. След изваждането му върху него ще има собствени клетки, секрети, а при вирусна инфекция и цели вирусни частици. Двата тампона се поставят в транспортна среда за вируси. Процедурата е леко дискомфортна.

 

- Трябва ли да е на гладно?

Не! Препоръчително е да не сте използвали вода за уста и таблетки за смучене.

 

- За колко време се взема пробата?

Самото вземане става за няколко минути, при съдействие на пациента.

 

- Къде мога да отида да ми вземат пробата?

В микробиологична лаборатория, след регистрация, попълване на формуляр и заплащане на регистратура.

 

- Кога мога да дойда за пробата?

От понеделник до четвъртък от 7.00 до 19 часа.

Петък до 10 часа.

 

- Запазва ли се час за посещение?

Не е необходимо предварително записване на час.

 

- Издавате ли резултати на английски език?

Да. Лабораторията е лицензирана и може да издаде резултат на английски език. Необходимо е да носите със себе си, документа, с който ще пътувате. Предоставената бланка изпишете четливо и точно, трите имена на български и английски език. Запишете точно на документа /букви и цифри/. Пазете касовия бон – може да Ви бъде поискан на границата. Уверете се, че в бланката с готовия резултат данните Ви са изписани точно и е наличен подпис и мокър печат.

 

- Може ли да бъде взета проба в дома ми от Ваш служител?

Не. Не предоставяме тази услуга.

 

- Работите ли с направления?

Не. Не работим с направления. Извършваме само платени проби.

 

- Какъв е апарата и какво е специфично при работа с него?

УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ“ въведе в лабораторните услуги съвременна молекулярна диагностика. Наличната апаратура включва автоматизиран екстрактор за нуклеинови киселини РНК и ДНК и PCR в реално време на световно познатата марка QIAGEN – Германия. QIAcube Connect осигурява автоматизирана обработка на пациентски проби от различен първичен биологичен материал. Използва лесен за употреба софтуер и намалява значително риска за грешка при процесите на подготовка и обработка на пробите.

PCR в реално време – Rotor – Gene – Q комбинира множество оптимизирани дизайнерски характеристики, за да осигури изключителна производителност и надеждни резултати. Заедно с оптимизирани QIAGEN комплекти за PCR в реално време, Rotor – Gene – Q позволява рационализиран анализ на широк спектър от изследвания.

Апаратът притежава изключителни топлинни и оптични характеристики благодарение на въртящия се формат. Покрива ненадминат оптичен диапазон, обхващаш UV до инфрачервени дължини на вълната. Използваните китове на GENERI BIOTECH и SANSURE BIOTECH откриващи участъци от 2 или 3 гена / ORF 1ab, N ген, RdRP, E ген/, различен от S гена, които са доказано по – консервативни и специфични, избягват възможността за фалшиво отрицателни резултати.

 

Заповед 73

Дата на публикуване: 11.03.2021

д-р Никола Ковачев: Хирургията е комбинация между професионалните качества и личното отношение

Дата на публикуване: 11.03.2021

Днес ще Ви представим още един млад лекар на УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ“

Д-р Никола Ковачев е част от екипа на хирургично отделение от 2018 гоодина, когато завършва с отличие Медицински Университет гр. Пловдив. За интереса към любимата му специалност, за работата в COVID отделението и за други интересни неща, прочетете интервюто ни с младият д-р Ковачев.


- Д-р Ковачев, Вие сте от младите специализанти в екипа на доц. Николай Белев, от къде е Вашият интерес към хирургията и защо точно хирургия, нещо или някой повлия ли в избора на медицинска специалност?

Смятам, че семейството е в основата на повечето избори, които човек прави в живота си. Моят път към медицината и в частност хирургията е един такъв избор. Ранните ми спомени за баща ми са свързани с интересните картинки от атласите, които впоследствие ползвах и аз, а като по-голям често ставах свидетел на разговорите между родителите ми за работата им. Така, когато дойде време да избера с какво да се занимавам, не съм се колебал, защото може би подсъзнателно съм мислил, че най-нормалното нещо е да се занимавам точно с това.
Попадането ми в хирургичното отделение на „Еврохоспитал“ се дължи най-вече на протегнатата ръка и достойно отношение на доц. Белев, а останалото е резултат от старанието ми да оправдая очакванията и гласуваното ми доверие.


- Какво за Вас е най – голямото предизвикателство пред един хирург?

Лично за мен, това не са часовете в операционна, стресът, умората и многото учебници, които трябва да прочетеш. Предизвикателството е способността да съчетаеш тежката професия с личния си живот, да знаеш къде да сложиш границата и да не позволяваш едното да пречи на другото.


- Какво е най – важното при провеждане на хирургично лечение?

Хирургичното лечение не се изчерпва с работата в операционна. То е сложна комбинация от знания в повечето медицински области, практическите умения и опит, и интуицията, които трябва да вървят ръка за ръка с личното отношение към всеки пациент, усещането за хората и емпатията.


- Какви операции представляват най – голям интерес за Вас и защо?

В началото на професионалния ми път не бих казал, че имам предпочитания. Искам да се уча на колкото може повече неща, така че от тази гледна точка най-голям интерес имам към тази операция, в която имам възможност да работя и да взимам решения. Няма значение колко сложна е една операция, не успееш ли да разрешиш проблема на болния. Може би спешната хирургия е тази, която ме влече най-много заради адреналина и бързината, с която се случват нещата в операционна.

 

- Кое е най – специфичното в хирургията?

Най-специфичното в хирургията е именно съчетанието от професионалните качества и отношението към хората, умението да работиш в екип, да комуникираш, да знаеш докъде се простират възможностите ти и да не предприемаш излишни рискове, да уважаваш колегите си и йерархията в отделението.


- Какво е мнението Ви за миниинвазивната хирургия?

До лапароскопската хирургия се докоснах още в първия си работен ден в отделението в „Еврохоспитал“. Като всяко начало ми беше доста трудно. Работейки тук вече две години, се убеждавам във все повече предимства на този тип хирургия при лечението на определени заболявания. Смея да твърдя, че ние сме водещо отделение по миниинвазивна хирургия не само в Пловдив, а и в Южна България. Хубавото за младите специализанти като мен е, че тя не е самоцел тук. За всеки пациент се прави индивидуална оценка за подходящия тип оперативна интервенция, така че имаме възможност да работим и много конвенционална хирургия.


- Д-р Ковачев, Вие често влизате в COVID отделението на УМБАЛ „Еврохосппитал“, как е организирана работата в отделението, какви са случаите, пациентите, как Ви се отразява това?

Първите месеци бяха трудни за всички – различните екипи, работните облекла, документацията и най-вече мисълта, че трябва да се предпазваш достатъчно добре. Докато се окомплектоваха нещата и всички заработихме като едно минаха 2-3 месеца, като най-голяма заслуга имаха Д-р Димитров и Д-р Джаров, които се показаха като истински лидери и бяха постоянно за всичко на разположение на дежурните екипи.
Работата в отделението, с подходящата организация и настройка, не бих каза, че е толкова тежка. Единственото трудно за мен е, че ми липсва работата в хирургия, докато съм в Ковид.

- Предвид факта, че все още има хора, които не вярват в коронависурната инфекция, какво бихте им казали?

            За половин година в отделението видяхме повечето усложнения на Ковид инфекцията,    като в много от случаите бяхме безсилни. Много колеги от болницата се простиха с близките си, за чийто живот се бориха ежедневно и правиха всичко възможно, но без резултат. Тези, които вярват, че коронавирусната инфекция е измислена от „бялата мафия“, за да източват Здравната каса, бих посъветвал да се ваксинират и след това да продължават да си мислят, каквото им е удобно, за да не се убеждават в сериозността на заболяването по друг начин.

 

- Как минава един ден в COVID отделението?

Денят в Ковид отделението не е кой знае колко по-различен от този във вътрешно отделение с интензивен сектор. Най-хубавото е, че работата е така организирана, че ежедневно дежурният споделя състоянието на болните в група в социална платформа, в която са всички лекари в болницата. По този начин, във всеки един момент можем да разчитаме на консултация, съвет или идея за лечението на даден болен.

 

 - Какво е мнението Ви за УМБАЛ „Еврохоспитал“, болницата е  университетска и е платформа за много млади лекари, за екипа, с който работите?

„Еврохоспитал“ е добре структурирана болница, която събира доказани специалисти, модерна техника и иновативни подходи в диагностиката и лечението на много заболявания. За сравнително млада болница, успя да се утвърди като база за обучение на студенти и специализанти, на които може да предложат неща, с които няма да се срещнат другаде в Пловдив.
За мен най-важното в хирургичната специалност е екипът, с който работиш. Трябва да можеш да разчиташ на хората до теб, това ти дава сигурност във всяка една ситуация. В този аспект изкарах най-голям късмет. Благодаря на екипа от хирургично отделение – лекари, медицински сестри, санитари, за начина по който ме приеха. Няма да изтъквам качествата на колегите ми, които са несъмнени. Те са моите учители и са заслужили уважението ми. Искам да им изкажа признателност за отношението, доверието, което ми гласуват и опората, която виждам в тяхно лице.


 

 

RT-PCR тест за COVID-19

Дата на публикуване: 09.03.2021
Уважаеми пациенти,
УМБАЛ "ЕВРОХОСПИТАЛ" Ви предоставя възможност за диагностика на коронавирус чрез RT - PCR метод/ real time - PCR/.
Тестовете може да извършите в нашата микробиологична лаборатория. Проби се вземат - понеделник до четвъртък от 07h - 19h и петък до 10h. Цената на теста е 90 лева.
ВАЖНО!!!
Лабораторията издава документ с резултата от PCR теста Ви и на английски език!
Документът е валиден само след поставяне на мокър печат и подпис на лечебното заведение!
 
Микробиологичната лаборатория към "АСИП - МЦ Еврохоспитал Пловдив" ЕООД гр. Пловдив, е акредитирана стс заповед на Здравно министерство № РД 01-724/22.12.2020 г.
 
Подробна информация можете да получите на регистаратурата на УМБАЛ "Еврохоспитал" - 032 207 015.

Топли думи на благодарност и признание за грижите в COVID отделението на УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ“

Дата на публикуване: 02.03.2021
Разговаряме с г-жа Мария Гайдарова - директор на 41 ОУ „Райна Княгиня“ в гр. Пловдив, която разказва за своите впечатления, благодарност и признателност към лекарите, грижили се нея по време на престоя й в УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ“. Г-жа Гайдарова написа трогателно благодарствено писмо адресирано до областния управител Дани Каназирева, в което затрогващо изказва своята дълбока благодарност към COVID – отделението и управителят на УМБАЛ „Еврохоспитал д-р Димитър Димитров. Думи, които трогнаха всички, нас, вижте интервюто ни с г-жа Гайдарова.
 
- Г – жо Гайдарова, разкажете ни за Вашата среща с коварния COVID 19.
Това беше изненадваща среща. Човек вярва, че на него няма да му се случи, или ще го преодолее лесно, но вирусът е коварен. Истината е, че това е едно трудно изпитание, ние не сме подготвени, защото вирусът е непредсказуем. Човек трябва да има подкрепа и медицинско наблюдение, особено ако е в състояние, в което не може сам да има преценка, а това често се случва още след първите дни.
 
- Как започна всичко?
Имах първоначален период, с много леки симптоми. След това се върнах на работа с отрицателен PCR тест и след месец се върнах в изходна позиция с висока температура 39 градуса, с всички симптоми и с отрицателен PCR тест. Отне ми няколко дни докато разбера, че това е COVID 19. Последва домашно лечение от 10 дни със смяна на антибиотици. Започнах да колабирам и така се стигна до хоспитализация в УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ“.
- Какво се случи след като Ви приеха, кои бяха първите мерки, които се взеха?
Изключително професионално отношение, много компетентно, внесоха ми спокойствие, знаех, че съм в добри ръце и ще ми бъде направено всичко необходимо, но въпреки това, страхът беше в мен. Не знаех какво предстои, самото отделение за човек, който не е влизал в болница е травмиращо преживяване. Това беше причината да напиша и благодарственото писмо, защото усетих професионализма.
 
- В писмото Вие изказвате благодарност към екипа, който Ви е спасил живота, разкажете ни за грижите, за това, което Ви впечатли най – много...
Ние не виждахме лекарите, те бяха с предпазни облекла. Екипите, които се сменяха бяха толкова синхронни. Имаше пълно взаимодействие между тях, изключително професионално и стриктно следваха протокола, не само лекарите, но и медицинските сестри и санитарите.
Много важно е да отбележа, че моето кредо е да не благодаря за неща, които са в професионалните задължения. Аз благодарих защото това, което видях и почувствах лично беше много над този минимум, който е в длъжностната характеристика на всеки специалист. Усетих човечното отношение, подкрепата, куража, който лекарите ми даваха през скафандрите – с очите, те викаха, за да ги чуя и това беше не само към мен, а към всеки един пациент в отделението. Ние всички имахме нужда там от това някой да ти каже : "Ок, ще се справиш“. То ни беше показано по много начини – с езика на тялото, с очите, с вниманието. Идваха да ни видят как сме извън задължителните прегледи за констатиране на моментното състояние. Ние не бяхме сами в нито един миг, нещо повече, ако някой имаше нужда от нещо, следваше светкавична реакция и то екипна. Всеки си знаеше мястото и работата, без много думи – професионално и отдадено. Това ме впечатли най -много. Тези хора са единствената връзка със здравия разум в този момент, защото всеки болен е притеснен.
 
- Как е структурирано COVID отделението? Управителят на УМБАЛ „ ЕВРОХОСПИТАЛ“ д-р Димитър Димитров е направил перфектна организация, но разкажете ни Вашите впечатления.
Всеки специалист си знае задълженията. В определени часове се подават лекарства, системи, така, както е предназначено. Има контролни прегледи, има сатурация, наблюдава се кислорода, който се подава. Други апарати наблюдават сърдечната дейност. Има налична обратна връзка във всеки един момент. Впечатление ми направи и това как се пренасят кислородните бутилки, които са тежки и как следяха постоянно нивото на кислород. Ролята на д-р Димитров като управител е изключителна и на много високо професионално ниво. Вие виждате по посока COVID колко често се сменят данни, лечение, протоколи, екипите, трябва да са в крак с най – новото. Много е важно да имаш подбрани специалисти, да си знаят задълженията и да умеят да работят в екип, а това са умения, които един ръководител създава като атмосфера, като среда за развитие, като качества, което корелира върху здравето на всеки един пациент. Затова моята благодарност е не само за професионално свършената работа. За човечността, за отношението, за подкрепата, за вниманието, безспорно за всичко това, пряка отговорност има д-р Димитров, защото той е организирал прецизно всичко това – да се отправи правилното послание на визията на отделението и на стила на работа. Всичко това е определящо за общата структура на болницата, а всички тези компоненти са налице.
 
- Промени ли живота Ви COVID 19?

Категорично да! В такива моменти човек си дава сметка, че не е вечен на тази Земя и трябва да мислим за по-значимите неща и за близките си хора, за това как да се обичаме и да сме позитивни в ежедневието си. Тази доброта и човечност, която видях, освен професионализмът всъщност ми помогна да намеря точните думи да изразя своята благодарност към целият екип, затова че те работят всеки ден, за да спасяват човешкия живот и го правят отдадено, в случая и като рискуват своето собствено здраве. Адмирации и огромно благодаря!

Силата на благодарността

Дата на публикуване: 16.02.2021

Още една красива и истинска инициатива в знак на благодарност и признателност от дечицата от детска градина „Валентина“. След престой в УМБАЛ "Еврохоспитал", тяхната любима учителка г-жа Христова е излекувана и отново е на работа сред малките си възпитаници. Децата от група "Пипи" изработиха ръчно иновативни фигурки символизиращи пеперудки в спринцовка с красиви послания за благодарност и признание за грижите към лекарите и екипът на Ковид отделението на УМБАЛ "Еврохоспитал", излекували тяхната любима учителка.

Когато качества като признателност и благодарност пристигат при нас от най - малките, нашите сърца са винаги стоплени, а усмивките не слизат от лицата ни! Ето това е силата на благодарността още в най - ранна детска възраст!

Медицински лаборант – не професия, а призвание!

Дата на публикуване: 15.02.2021

 

Днес ще Ви представим един млад и успешен лаборант, за който непрекъснато получаваме благодарствени писма и адреси. От него пациентите са очаровани, а какво ни разкрива за професията си, прочетете в интервюто ни със Сейхан Мюмюн от клинична лаборатория на УМБАЛ „Еврохоспитал“.

 

- Сейхан, от колко време сте в клиничната лаборатория на болницата и какво Ви харесва най – много в професията Ви?

От три години работя в клиничната лаборатория на УМБАЛ „Еврохоспитал“. Веднага след като завърших, започнах да работя в лабораторията на болницата. Най – много в професията ми харесва динамиката, потока от пациенти, с които лаборанта е в непрекъснат контакт. Също така ми харесва и факта, че клинично - лабораторните изследвания са важна предпоставка при поставянето на диагноза и проследяването на лечението на пациентите.

 

- Как се насочихте към тази професия, от къде дойде интересът Ви?

Насочването ми към тази професия може да се каже, че беше съвсем случайно. От малък исках да уча нещо свързано с медицина. Кандидатствах по първо желание друга специалност. Но ме приеха в специалност „Медицински лаборант“, което беше мое второ желание. По никакъв начин не съжалявам, че ме приеха по тази специалност. Обичам много професията си.

 

- В какво се състои работата на един лаборант?

Всеки един лаборант трябва да притежава качества като наблюдателност, прецизност и отговорност. Лаборантът трябва да умее да работи в екип, да бъде много организиран. В работната среда трябва да има ред и дисциплина.

 

- Как минава един работен ден в клиничната лаборатория?

Всеки работен ден в клиничната лаборатория започва с подготовка на апаратурата, която е много важна за даване на точни и верни резултати. Правят се контролни изследвания на пациентите, лежащи в болницата. Следва потока от пациенти, като част от тях са такива, които са за направление за клинично – лабораторни изследвания, други - за платени такива.

 

- Пациентите са много доволни от Вас, винаги Ви хвалят, пишат Ви благодарствени писма, каква е тайната Ви, предполагам това, е защото много обичате професията си?

Изпитвам голяма любов към професията си. Харесвам това, което правя и това е предпоставка да върша работата си както трябва. Като клиничен лаборант, аз работя с хора. При нас идват най – различни пациенти с тежки диагнози. Винаги предразполагам даден пациент. При влизането им в лабораторията аз веднага усещам когато са притеснени. Винаги гледам да разговарям с тях по време на самата манипулация, успокоявам ги, разсмивам ги, държа се приятелски с тях и по такъв начин печеля тяхното довериe. За мен е много важно да съм усмихнат към тях, защото на никой не му е приятно да е в болница, точно заради това гледам да осигуря една приятна среда, за да се почувстват по – добре. Мисля, че точно на това се дължи, те да са доволни от мен.

 

- Какво е най – специфичното във Вашата професия? Какво не знаят хората за работата на лаборанта?

Професията на клиничен лаборант е много отговорна. Хората си мислят, че работата на лаборанта е само вземане на кръв, но това не е така. Като клиничен лаборант трябва да отбележа, че е необходима и добра и стабилна теория и практика в областта. Трябва и отношение, да разбираш пациентите, които идват в лабораторията.

 

- С каква апаратура разполагате тук в лабораторията?

Клиничната лаборатория на УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ“ разполага с най – висок клас апаратура. Именно висококачествената апаратура осигурява бързина и надеждност на получените резултати. Работим със затворена система за вземане на кръв, която гарантира безопастност, както за персонала, така и за пациентите. В лабораторията на болницата се извършват множество изследвания, които осигуряват поставяне на точна диагноза, контрол и лечение на болестния процес на пациентите.

 

- Разкажете ни за екипа, с който работите? За УМБАЛ „Еврохоспитал“?

Екипът, с който работя е много добър. Всички колеги са много организирани и приятни. Благодарен съм, че работя с лекар като д-р Ася Козанова, тя е истински професионалист. С нея обсъждаме всичко свързано с работата, научавам се на много неща, свързани с моята професия и по този начин, навлизам още повече в работата си. Чувствам се късметлия, че работя с човек като нея.

 

 

 

Ако не беше ортопедията, нямаше да се занимавам с медицина – категоричен е младият лекар д-р Иван Кръстев

Дата на публикуване: 04.02.2021

Д-р Кръстев е родом от Пловдив и вече четвърта година работи и специализира в УМБАЛ „Еврохоспитал“. Избира медицината като професия, въпреки, голямата му любов към музиката, с която се занимава от малък.

 

- Д-р Кръстев какво толкова Ви впечатли в професията на ортопеда?

Преди всичко ми харесва идеята на ортопедията – поправя счупеното, възстановява загубените функции на крайника. В това има нещо повече от идея, това е философия, начин на живот. Най- предизвикателни са големите операции на коленни и тазобедрени стави, въпреки голямата продължителност. Имали сме случаи на операции с продължителност пет, шест часа. Понякога изникват неочаквани проблеми, както и в живота, но началникът на екипа д-р Свилен Шидеров има богат опит, иновативен е и се справя с всичко.

 

- Защо ортопедията?

Ортопедията харесах още като студент. Допадна ми подхода към проблемите, естеството на операциите и инструментите /чукове, бормашини, длета и т.н./ Бях изненадан как привидно елементарни похвати и прийоми дават невероятно добри резултати за болния. А и не на последно място ортопедията е оперативна специалност, а аз винаги съм имал влечение към операционната зала. Никога не съм си помислял за специалност, различна от оперативна такава.

 

- Какво искате да постигнете?

Текущата ми цел е придобиването на специалност, а в бъдеще се надявам да бъда конкурентноспособен и ерудиран кадър.

 

- Коя е най – голямата трудност в ортопедията според Вас?

Най – трудно е да се съчетава всичко – оперативната дейност, грижите за болните в стационара, документацията. Обикновено пациентите постъпват и с други придружаващи заболявания – кардиологочни, неврологични, ендокринни. Те, макар и рядко проявяват усложнения, при които е необходимо да имаш знанията и уменията да се справиш сам, въпреки многобройните вицове за ортопеди. Не бягам от трудностите обаче, те определено ни правят по – добри.

 

-Разкажете ни за екипът, с който работите.

Екипът е страхотен. Колегите са на ниво. Началникът на отделението по ортопедия д-р Свилен Шидеров е известен специалист не само в Пловдив, а УМБАЛ „Еврохоспитал“ е едно от най – добрите места, на които един млад специалист може да попадне и да се развива.

Образната диагностика - първа стъпка в поставяне на диагнозата

Дата на публикуване: 28.01.2021

За същността, прилаганите методи в Образната диагностика и използваната апаратурата ще ни разясни още един млад лекар от екипа на УМБАЛ „Еврохоспитал“ .

Разговаряме с Д-р Марта Богоева, която е специализант по Образна диагностика. Тя е от Панагюрище. Завършила е медицина през 2014г в гр. Стара Загора. От тогава, до сега работи в СГЕБАЛ „Еврохоспитал“, а от 3 години е и част от екипа на УМБАЛ „Еврохоспитал“.

- Какво представлява Образната диагностика?

Образната диагностика е медицинска специалност , при която чрез прилагане на различни видове енергия върху човешкото тяло, се получава изобразяване на различни части от анатомичната му структура. Основни методи на образната диагностика са Рентгенография/скопия, Ехографията, Компютърната томография /КТ/ и Ядреномагнитния резонанс/ЯМР/. Интервенционалната рентгенология, както подсказва и самото и име е подспециалност, използваща минимално инвазивни техники, позволяващи прилагането на диагностични и терапевтични процедури. Най-важното в нашата специалност е правилната интерпретация на получените образи и максимално точна и бърза диагностика.

- Д-р Богоева, защо решихте да специализирате Образна диагностика?

За мен Образната диагностика е една безкрайно интересна медицинска специалност, даваща възможност за визуализиране на човешкото тяло като цяло, за подробно изобразяване на отделни негови структури, както и за прилагане на терапевтични процедури. На първо място, ние сме диагностици и не рядко, сме едни от първите специалисти, даващи максимално екзактна оценка за състоянието на тялото на пациента. Възможността за комбиниране на взаимно допълващи се методи на Образната диагностика, чрез които може да се достигне до всяка една точка от човешкото тяло е една от основните причини, да я направя мой избор за специалност.

- Какво е естеството на Вашата работа?

В нашият екип, се стараем да поддържаме определен интензитет на работния процес, което ни позволява да отделим на всяко едно изследване, необходимото време и внимание, за да бъде то детайлно извършено и съответно получените образи-интерпретирани с максимална точност. Тъй като, работата ни се състои предимно във внимателно вглеждане, във всеки един елемент на съответния образ, е от изключителна важност, извършените образни изследвания да са правилно проведени. Най-често прилаганият метод за диагностициране при нас е КТ, по-познат сред пациентите ни, като- скенер, като най-често откриваната патология е тази, свързана с Храносмилателната система, следвана от тази на Дихателната система.

- Какво е специфичното във Вашата специалност?

Спецификата идва от това, че в Образната диагностика имаме една не лека и много отговорна задача - посредством интерпретация на образите, да насочим клинициста към най-вероятната диагноза, в случаите в които , с други методи това не е било до край постижимо. Важна част от нашата работа е и проследяването на пациента, по време на , и след приложената му терапия, което позволява навременната оценка за ефективността и. Почти няма област от медицината, която да не прибягва до методите на Образната диагностика, тъй като тя е широкообхватна и наистина необходима, като част от диагностичния процес.

- Кой метод е най-широко приложим?

Може би, това е и най-разпространеният метод- Ултразвуковата диагностика, няма болнично заведение, което да не разполага с Ехограф. Естествено има значение естеството на търсената патология, като смятам, че е най-добре особено при по-сложните диагностични казуси е прилагането на няколко взаимно допълващи се образни метода, което помага за постигане на максимална точност, при поставяне на диагноза, например извършване на ехография, последвана от скенер и/или ЯМР.

- Какво е предимството на Образната диагностика?

Предимството е , че голяма част от патологичните състояния, настъпили в тялото, могат да бъдат открити още в най-ранен стадии, което от своя страна, позволява навременното им лечение. Важна е също и възможността ни за достъп до голяма база данни -минали образни изследвания на съответния пациент, което позволява, проследяване на развитието на дадено заболяване и сравняването на минало и сегашно състояние на пациента.

- С каква апаратура разполагате?

Цялата апаратура с която разполагаме в Болница „Еврохоспитал“ е висококачествена и на водещи световни фирми в областта. В нашия сектор работим с дигитализирани рентгенографичен/ скопичен апарат и Мамограф, 16-слайсов Компютърен томограф в комбинация с двуглав инжектор за интравенозно приложение на контрастни вещества, както и няколко ехографски апарата. Добрата апаратурата е от изключителна важност, защото това се отразява на качеството на получените от нея образи, което пък е важно за нас лекарите, работещи в образната диагностика, защото качественият и максимално детайлен образ помага, за поставянето и на максимално точна диагноза.

- Можете ли да дадете насоки или съвети относно профилактиката?

Да, бих посъветвала пациентите, да не пренебрегват симптомите си, както и провеждането на профилактични прегледи. Защото ранната диагноза, гарантира не само навременно лечение, но в голям процент от случаите и пълно излекуване. От гледна точка на Образната диагностика, бих дала пример с провеждането на профилактични мамографски прегледи в комбинация с ултразвуково изследване в зависимост от възрастта на пациента и индивидуалната преценка на специалиста. Разбира се, има и други примери, но същественото в случая е -да не се чака до последно, защото пренебрегването на даден проблем/оплакване, често води до невъзможност за неговото пълно излекуване. Бих добавила и че при прилагане на образно-диагностичните методи, пациентите рядко изпитват болка, което е един голям плюс за тях.

- Разкажете ни за екипа си.

И аз като други мои колеги, попаднах в екипа на болница „Еврохоспитал“ случайно, за което се радвам и смело мога да заявя, че не бих заменила колегите си. Имам невероятен късмет да работя с колеги, като тях! И като заговорихме, нека ги представя, това са – Д-р Илияна Петрова Мумджиева, Д-р Александър Спасов и страхотните ни лаборанти- Таня Кехайова, Ваня Симитчиева и Антон Сатуров, които буквално са нашата дясна ръка.


 

Ортопедите – математиците в медицината

Дата на публикуване: 22.01.2021

Днес ще Ви запознаем с д-р Николай Грънчаров, който е част висококвалифицирания екип на отделението по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Еврохоспитал“. Д-р Грънчаров е родом от Кърджали, но завърша МУ Пловдив. Той е роден в семейство на лекари. УМБАЛ „Еврохоспитал е първото му работно място.

 

- Д-р Грънчаров, какво Ви впечатли най -много в ортопедията и какво Ви доведе в УМБАЛ „Еврохоспитал“?

- Аз съм роден в семейство на лекари, майка ми е невролог, баща ми е ортопед и това, може би повлия на моят избор да избера ортопедията, сестра ми също е лекар - невролог. Още от малък съм в такава среда, така, че интереса ми към ортопедията не е само желание на моите родители, но и моето желание да преследвам тази цел. В УМБАЛ „Еврохоспитал“ ме доведе сериозната ортопедична работа, за която бях чул, че се извършва тук. Бях чувал за невероятният екип, който работи в отделението по ортопедия и травматология, заради доброто място и късмета, който имах да попадна тук вече трета година.

- Към какво най – вече е насочен интереса Ви в ортопедията?

- За времето през което работя, хирургичната работа е това, което най – силно ме вълнува. В началото имах колебания дали ще успея да свикна с подобен интензитет на работа, със самото естество, което е много различно, но с времето разбрах, че това е основното, което ме мотивира да се занимавам с тази специалност. Не само операциите разбира се.

- Като заговорихме за операции, кои са най – често срещаните и интересни за Вас?

- Най- често се среща ендопротезирането – това представлява смяната на коленни и тазобедренни стави. Те са най – силно застъпени в нашата практика. Това е от ортопедичният спектър. Травматологията също е интересна, успяваме да виждаме голяма част и от тази област.

- С какви случаи се сблъсквате?

- Случаите са изключително обширни. Но най – вече при нас постъпват пациенти със счупени горни и долни крайници, както и луксации на стави.

- А кое е най – интересното във Вашето работно ежедневие?

- Със сигурност най – интересен ми е този интензитет на работа, за което споменах вече в началото, няма еднообразие. Интересното е, че донякъде си подготвен какво може да очакваш, но винаги може да се случи нещо спешно, нещо ново.

- Има ли някакъв алгоритъм в ортопедията?

- Във всяко едно нещо има алгоритъм, най – вече в ортопедията, дори и в различните случаи, с които се сблъскваме ежедневно.

- Какви са Вашите цели в професионален план?

- Това, което съм си поставил като цел в момента е, да се развивам. За мен най – важното е да виждам, че се справям все по – добре, да помагам на все по – голям брой хора и най – вече да го правя успешно. Това е основната ми цел – да ставам все по – добър.

- Какво е мнението Ви за УМБАЛ „Еврохоспитал“?

- Екипът с който работя е чудесен и висококвалифициран. Много съм щастлив да работя с д-р Свилен Шидеров, който е изключителен специалист и професионалист, както и останалите колеги, които са на много високо ниво.

 

Д-р Д. Димитров: Смело мога да заявя, че се справихме много добре

Дата на публикуване: 19.01.2021

УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ“ твърдо стои на своята позиция за предпочитана болница и устоява позицията си на една от водещите болници в Южна България. Благодарение на добрата организация и управление на д-р Димитър Димитров, към момента няма вътреболнична инфекция с COVID - 19. Опитът и професионализмът на екипа на лечебното заведение покриват критериите за „Най – добра болница“

 

Как най – добрите болници остават добри и по време на пандемия, разговаряме с управителят на УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ“ д-р Димитър Димитров.

 

 

Д-р Димитров, вече почти година болниците работят в условия на пандемия. Сега ли е по – трудно или в началото, когато имаше повече неизвестни?

 

Нашата болница стартира лечението на болните от COVID – 19 през месец септември 2020г., преди това наши екипи бяха командировани в университетската болница „Св. Георги“. Разбира се, в началото имаше доста неизвестни, които трябваше да преодолеем и смятам, че вече успяхме да създадем една добра организация на работа, структурирахме на много добро ниво отделението за лечение на пациенти с Ковид. Да, в началото беше по – трудно, но в месеците с увеличаването броя на пациентите, натоварването на екипите беше значително. От месец ноември започнахме да лекуваме и тежките случаи. Към момента болницата разполага с 36 легла за пациенти с коронавирус. Обособихме втори интензивен сектор, което натовари екипът в ОАИЛ, тъй като трябваше да се грижат и за болните във реанимация към хирургично отделение и за пациентите в Ковид отделението. Успяхме да се справим и към днешна дата ситуацията е вече много по – спокойна. От стартирането на отделението в болницата сме излекували над 300 пациента, в това число и тежки случаи. Имаме много благодарствени писма и отзиви от пациенти, най – малките от които са ученици от I “б” клас на ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” от село Първенец, както и от II “б” клас на СУ “Св. Паисий Хилендарски” – Пловдив. Децата ни изпратиха много топли и истински послания и рисунки, които още красят Ковид отделението и разбира се стоплят сърцата на всички с искреността и благодарността си.

 

Плановите операции са спрени вече трети месец. Оправдано ли е това решение според Вас и как се отразява и на Вас, като лечебно заведения и на пациентите?

 

Да, със заповедта на здравния министър се спря плановият прием, с изключение на спешните и онкологичните заболявания. Това до известна степен намали натоварването в останалите структури и вероятността за вътреболнична инфекция. Това естествено се отрази върху приходите на лечебното заведение. Лечението на пациенти с Ковид инфекция, въпреки клиничната пътека е доста сериозен разход. Само кислородът, който използвахме за месец ноември е в размер на 22 000 лева. Аз не съм човекът, който да дава оценка дали решението за спиране на плановите операции е оправдано, но смятам, че като цяло това не се отразява добре на лечебните заведения. Естествено тази заповед ограничи достъпа на пациентите с други заболявания до лечебното заведение.

 

Все пак 10 месеца са дълъг период за извънредна ситуация, имали ли сте вероятно и моменти на сътресение или трудности, кои са приоритетите на УМБАЛ „Еврохоспитал“ и кои са водещите мотиви, когато трябва да се вземат трудни решения?

 

В условията на пандемия, на натоварване на болниците и отделенията с лечението на пациентите с Ковид, вземането на трудни решения е почти ежедневие. Особено през месец октомври и ноември болницата беше поставена под сериозен натиск да се приемат пациенти, включително идващи от бърза помощ, тогава ежедневно трябваше да се вземат решения относно капацитета на Ковид отделението, да се прецени кои от тях имат нужда от болнично лечение и да бъдат хоспитализирани. Тук като управител, на първо място най – вече приоритетите за мен бяха интереса и здравето на пациента, както и сигурността и здравето на персонала, защото в крайна сметка тези пациенти трябва да бъдат лекувани. Защото легла има, но трябва да има и персонал, който да се грижи за тези болни. Трудности имаше и при сформирането на екипите, които да покриват 24 – часовата дейност в отделението за лечение на пациенти с COVID – 19.

 

Как успявате да гарантирате сигурност на пациентите, които са извън Ковид отделенията, правят ли се тестове преди прием и достатъчно ли е финансирането от НЗОК в това отделение?

 

Още от началото на месец април, при постъпването при нас, на всеки пациент се правеше бърз тест за антитела. В последствие въведохме и антигенните тестове. По това време за бързите тестове не се осигуряваше финансиране, за което бях атакуван, но сега съвсем отговорно мога да заявя, че към момента ние нямаме регистрирано вътреболнично заразяване на пациент или персонал с ковид инфекция. Това бе решение на управата и даваше информация да се предприемат съответните мерки. А при болнично лечение, той биваше изолиран в самостоятелна стая и по този начин не допуснахме смесване на потока на пациенти. В момента прилагаме скринингово изследване с бързи антигенни тестове преди хоспитализацията на пациентите. С промените в законовата уредба, цената на теста влезе в клиничната пътека, така, че към настоящият момент пациентите на заплащат никаква сума за тези тестове. Сега сме в процес на пускане и на PСR – лабораторията към медицинския център, която в момента изчаква документите за сключване на договор със здравната каса.

 

Получавате ли помощ от държавата, от дарители? Обезпечени ли сте с предпазни облекла, медикаменти, респиратори и т.н.?

 

На този етап от държавата сме получили сумите по оперативната програма, за лечение на пациентите с ковид инфекция за медиците на първа линия. Имаме направени и две дарения, благодарение на които закупихме дихателен апарат, а за сметка на болницата закупихме и втори такъв. По този начин имаме дихателни апарати и в двете структури – в Ковид отделението и в отделението по реанимация. За наша сметка се обезпечихме с лични предпазни средства в началото, в последните месеци получаваме такива и от държавата чрез РЗИ Пловдив. Налага се обаче допълнително и ние да си закупуваме, тъй като не са достатъчни, за да може да обезпечим персонала с лични предпазни средства.

 

 

Каква е равносметката Ви за 2020г. И във финансово и в професионално отношение? Имаше ли положителни аспекти в нея и какви?

 

Обръщайки поглед назад бих казал, че 2020г. е неповторима година, предвид това, че ние досега не сме работили в условията на пандемия. Смело мога да заявя, че лечебното заведение успя да се справи много добре. Издържахме на цялото натоварване и успяхме да опазим персонала. В професионално отношение мога да кажа, че вече станахме по – опитни, справяйки се и с това предизвикателство. През изминалата година част от младите лекари, които работят при нас придобиха специалност и екипът на лекарите – специалисти се увеличи с още 7 човека.

Във финансов аспект, към момента се приключва счетоводно годината, но там също стоим стабилно. Болницата е предпочитана, трите ни основни отделения са с най – високо трето ниво на компетентност. Във всяко от тях работят едни от най – добрите лекари не само в Пловдив. Твърдо устояваме позицията си на една от водещите болници в Южна България.

Патоанатомите – окото на хирурзите

Дата на публикуване: 18.01.2021

Днес ще обърнем поглед на една област, която е изключително рядка като специалност и в същото време толкова отговорна и ценна.

Разговаряме с д-р Донка Янкова от отделението по обща и клинична патоанатомия към УМБАЛ „Еврохоспитал“.

Д-р Янкова е от Пловдив. Завършила е медицина през 2016 г. в МУ Пловдив. В УМБАЛ „Еврохоспитал“ е от 2017г. Интересът й към патоанатомията е продиктуван от факта, че патоанатомите в България са малко на брой, а работата е интересна и различна от това, с което обикновено хората свързват самата специалност.

 

- Д-р Янкова, кое е най - интересното във Вашата работа?

- Работата на патоанатома е изключително отговорна. Общата представа за нас е, че извършваме само аутопсии. Нашата професия е преди всичко диагностична, ние сме очите на хирурзите. Естеството на работата ни е свързано с ежедневно гледане на биопсии – вземане на тъканен материал от различни органи. По този начин се осигурява индивидуален подход за прогнозата на заболяването при всеки пациент. Макар и да нямаме пряка и постоянна връзка с пациентите и често те да не ни виждат, ние участваме активно в поставянето на диагнозата. Когато се прави дадена операция и хирурзите не са сигурни дали са стигнали до здрава тъкан, при нас се изпраща интраоперативен материал /гефрир/, който се обработва в рамките на 20 -30 минути и ние трябва да поставим диагноза – бърза, точна и навреме. При този тип изследване нямаме време за справки и решенията трябва да се вземат бързо, за да знаят хирурзите как и в какъв обем да продължат операцията. Ето защо тази професия е толкова интересна и отговорна, защото в диагностичен план, нашата дума е последната.

- С какви случаи се сблъсквате в ежедневието си?

- Аз съм сравнително млада в специалността, и сега специализирам патоанатомия, но най – честата патология при нас е тази на гастроинтестиналния тракт. Срещаме се системно и с възпалителни заболявания на червата като болест на Крон и хроничен улцерозен колит. Тези заболявания са с важно социално – икономическо значение, тъй като засягат млади хора в активна възраст. Срещат се и случаи, в които се развиват два карцинома в два различни органа. Това е много отговорно, при поставяне на диагнозата, защото следват редица изследвания като имунохистохимия – /метод за анализ и идентифициране на видове клетки, базирано на свързването на антитела към специфични части на клетката/, оттам важно е как ще протече самото лечение. Тук изключително важно е, до каква степен е стигнал карцинома в единия орган, а в другия той може да е стигнал своя последен стадий и да има метастази навсякъде. В имунохостохимията всеки един маркер е специфичен за даден орган или тип клетка. Например когато говорим за невроендокринни карциноми си има един специфичен пакет от маркери, или ако ние се съмняваме, че един карцином е с невроендокринни компоненти задължително се прави имунохостохимия, ако те са положителни значи сме на прав път, ако са отрицателни, значи не е еднокринен и продължаваме да търсим къде и защо. Понякога за съжаление не става само с едно изследване.

- Какво е най – важното във изменението на клетките и в спецификата на работата Ви?

- Всички клетки и тъкани са различни. Дали става въпрос за клетки на черен дроб, на дебело черво, най – важно е прецизно да се определи откъде идва изменението на клетката. Ние тук не сме като останалите колеги, не се срещаме с пациента, ние виждаме само неговата клетка. Не знаем как изглежда, не виждаме болката в очите на близките им, но също преживяваме тежко всичко, защото поставяйки тази диагноза, знаем последствията, особено, ако се касае за млад човек. За съжаление в последните години все по – млади хора попадат в статистиката на карциномните заболявания.

- Като споменахте за статистиката, каква е патологията при мъжете и каква е при жените?

- Най – честите злокачествени заболявания при мъжете са рак на дебелото черво и рак на простата жлеза, а при жените – рак на млечната жлеза и маточната шийка. Коварното при тях е, че са безсимптомни в началните си стадии и тяхното диагностициране става в крайните стадии, когато прогнозите са по – лоши.

- Има ли превенция и каква е тя?

- Да, има. Ако говорим за колоноректални карциноми, това са карциноми на дебелото черво, след 50-сет годишна възраст всяка година трябва да се прави колоноскопия. Мъжете след 50-сет години задължително да изследват простата жлеза. За жените, рак на маточната шийка поне на всеки две години да се изследват, също така и рак на гърдата. Това е патология, която за съжаление няма симптоматика и се установява в късните етапи от развитието си и с метастази. Много важно е тези заболявания да бъдат „хванати“ в началото, защото шанса за пациента е благоприятен. Разбира се трябва да има и добри специалисти – патолози, хирурзи, защото не може просто да отиде някъде пациента, където няма да се реагира адекватно. В нашата болница разполагаме с най – добрите специалисти във всички области, предвид и най – високото ниво на компетентност на нашите отделения и висококвалифицираният персонал на УМБАЛ „Еврохоспитал“. Попаднах тук случайно, но смело мога да заявя, че екипът си не го заменям за нищо на света!

 

 

Обявление 14.01.21

Дата на публикуване: 14.01.2021

С какво да внимаваме след празниците

Дата на публикуване: 04.01.2021

Хората масово страдат от проблеми на гастроинтестиналния тракт след дългите празници, предизвикани от прекомерната консумация на вредни храни. Това може да доведе до различни храносмилателни нарушения.

На кое най – вече трябва да обърнем внимание съветват лекарите от отделението по гастроентерология на УМБАЛ „Еврохоспитал“ д-р Пенка Акрабова и д-р Мая Георгиева.

На първо място специалистите съветват да се внимава с алкохола. В голям процент българското население страда от затлъстяване и захарна болест.

„Захарна болест, затлъстяване + алкохол, води до много тежко обременяване на черният дроб“, категорична е д-р Акрабова. Хората често си мислят, че след приемане на определена таблетка, проблемите ще отшумят, но това е изключително погрешно, допълни още гастоентеролът. Така, че хората, които имат тези три рискови фактора е добре да се въздържат от алкохолна консумация, като проследяват и чернодробните показатели. Хубаво е в ограничени количества и само по повод да възобновят алкохолната консумация.

„Все по – често напоследък се наблюдават пациенти със стеатоза“, споделя д-р Мая Георгиева. Стеатозата представлява „затлъстяване“ на черния дроб. Това е най – честата патология, засягаща този орган. Дължи се на отлагане на триглицериди в клетките му. Първата причина е алкохолът. За засягането на черния дроб от алкохола значение имат продължителната и прекомерната му консумация, както и начинът на хранене. В чернодробните клетки се натрупват т. нар. „масти“, които ако заемат повече от 5 % от общата маса на черният дроб вече се говори за наличие на чернодробна стеатоза. Други причини могат да бъдат: затлъстяване, захарен диабет и инсулиновата резистентност. Съществуват няколко степени на увреждане на черния дроб: стеатоза, алкохолен стеатохепатит и най – тежката степен алкохолна цироза. Което за съжаление е необратимо състояние.

Затлъстяването на черният дроб е голям бич не само в България, но и за света.

На второ място гастроентетолозите съветват да се внимава със рафинираните въглехидрати. Тук акцентът е добре да бъде върху зеленчуци и плодове.

Не са за пренебрегване рефлукс езофагитът и гастритите, които са много често разпространени. „В кабинета ми между Коледа и Нова година най – вече преобладаваха пациенти с гастоезофагиална рефлуксна болест“ сподели д-р Акрабова. Симптомите са парене и киселини, тежест и болка в епигастриума“, допълни още д-р Акрабова. Тук съветите на специалистите са спазване на определена диета и промяна на хранителните навици. Много е важно пациентите да се хранят начесто с по-малки порции. При пациенти със затлъстяване е важно да се редуцира телесното тегло. За да се избегне рефлукса през нощта е важно последното вечерно хранене да е поне 3 часа преди лягане. Също се препоръчва спиране на пушенето.

След празниците е хубаво да се наблегне на средиземноморската кухня, спорта и най – вече аеробни спортове като бягане, ходене, упражнения за тонизиране, защото те също много добре подпомагат борбата със „затлъстяването“ на черния дроб.

Обявление 04.01.21

Дата на публикуване: 04.01.2021

CCI-000106

Още един жест на признателност за борбата с COVID-19.

Дата на публикуване: 31.12.2020

Още един жест на признателност, към нашето призвание да помагаме на хората!  Благодарността е безценно чувство за нас! Топлите думи, жестовете и Вашата признателност и уважение не са задължителни за никого, но за нас те са значими и ни крепят в тези трудни моменти да продължаваме да се борим за живота и здравето на хората! Екипът на УМБАЛ “Еврохоспитал Пловдив”

Ваксиниране срещу COVID - 19 в УМБАЛ "ЕВРОХОСПИТАЛ"

Дата на публикуване: 29.12.2020

След официалният старт на ваксинирането в България, успешно приключи поставянето на ваксини срещу COVID - 19 при първата имунизация в УМБАЛ "ЕВРОХОСПИТАЛ". Ваксинирани са 55 медици на първа линия. Не са регистрирани странични реакции от ваксината.
 

Весели празници!

Дата на публикуване: 21.12.2020

Светли празници!

Дата на публикуване: 21.12.2020

Спортисти се възстановяват за дни след пластика на предна кръстна връзка

Дата на публикуване: 11.12.2020

Пловдивската болница “Еврохоспитал“ е една от малкото в страната и единствената в града, в която се извършва пластика на предна кръстна връзка.  „Това е сериозна патология и ако не бъде възстановена бързо, води до износване на коляното и следва ранна артроза. В някои случаи, само изкуствената става е решение, обясни в предаването на Дарик „Най-добрите болници и лекари“ началникът на ортопедичното отделение Д-р Свилен Шидеров.

Проблемът все по-често се среща и при млади хора, обясни специалистът.  Пластиката е свързана с изцяло подновяване на старата кръстна връзка на ставата. „Спортистите се възстановяват почти веднага, но с подходяща рехабилитация всички пациенти се изправят бързо на крака. Поставянето на имплантите обаче не се покрива като разход от здравната каса, а в ортопедичното отделение имаме средно по 2 случая на седмица“, уточни Д-р Шидеров.

Д-р Свилен Шидеров е известен и с една от най-сложните операции за смяна на глезенна става. В УМБАЛ „Еврохоспитал“ се извършват всички спешни ортопедични и травматологични интервенции, при спазване на наложените противоепидемични мерки. „Идва зимният сезон и съветвам отново възрастните хора да внимават при поледици, защото в практиката си съм имал дежурства с по 60-70 пострадали на ден, които минават през спешния кабинет“, апелира лекарят.

За едни от най-сложните интервенции в съвременната ортопедия разказва пред Дарик радио началникът на ортопедичното отделение УМБАЛ “Еврохоспитал“ Д-р Свилен Шидеров.

Чуйте още в интервюто с Д-р Свилен Шидеров в аудиото:

Източник: Дарик радио

Д-р В. Джурков: Не подценявайте алармиращите симптоми в стомаха и корема

Дата на публикуване: 19.11.2020

Пандемията не трябва да бъде оправдание за отлагане на лечението при гастроентеролог, особено при наличието на сериозни симптоми като гадене, повръщане, стомашна болка или болка ниско в корема, пожълтяване на кожата и др. Всички те алармират за спешно състояние, категоричен е Д-р Венцеслав Джурков от УМБАЛ „Еврохоспитал“.

Много важно в гастроентерологичните заболявания е, те да бъдат „хванати навреме“, за да не се изпусне моментът, в който лечението може да бъде успешно, предупреди още Д-р Джурков в специализираното здравно предаване на Дарик „Най-добрите болници и лекари“. 

Статистиката напоследък показва, че най-често срещаните заболявания са гастроезофагеален рефлукс, колит, язва, хепатит, а нерядко и рак на стомаха. Пациентите с тези заболявания трябва да се наблюдават внимателно и да потърсят лекарска помощ  въпреки извънредната ситуация с епидемията от COVID-19. 

В „Еврохоспитал“ е създадена една от най-добрите организации в Пловдив, осигурени са зелени коридори, достатъчно средства за дезинфекция и безопасност за пациентите при наложителни прегледи, обясни Д-р Венцеслав Джурков.

Източник: Дарик радио

В УМБАЛ Еврохоспитал няма нито един случай на вътреболнично заразяване с Ковид-19

Дата на публикуване: 30.10.2020

„Ситуацията в университетска болница „Еврохоспитал“ в Пловдив не е по-различна от ситуацията в останалите лечебни заведения. До преди два дни увеличихме броя на леглата за лечение на Ковид от 20 на 30, предвид увеличаващия се брой на заразени“. Това коментира в ефира на обзорната регионална програма на Дарик радио Пловдив управителят на лечебното заведение д-р Димитър Димитров. 

„За съжаление обаче, две трети от леглата за Ковид са пълни. Това е едно натоварване на болницата, защото за да се обезпечи работата на отделението, бяхме принудени да намалим от персонала в останалите отделения, което доведе до затрудняване на работата в лечебното заведение. Въпреки всичко обаче, засега се справяме и искам да благодаря на персонала на „Еврохоспитал“ за грижите, които полагат за пациентите“, заяви още д-р Димитров.

По думите му, противоепидемичните мерки в болницата срещу разпространението на инфекцията се спазват много стриктно и  до момента няма случай на вътреболнично заразяване с Ковид-19 на пациент или персонал.

Заради отлагането на плановите операции, болницата връща много пациенти, но не и такива, които се нуждаят от спешна помощ, както и онкоболните, които така или иначе не влизат в заповедта на министъра на здравеопазването.

При увеличение на случаите на заразата, УМБАЛ „Еврохоспитал“ може да преструктурира цялото вътрешно отделение в ковид-отделение, което обаче ще е проблем, защото ще доведе до изкарване от там на болните, които не са заразени и което е проблем за болните.

Затова д-р Димитър Димитров отправи апел към всички да спазват стриктно противоепидемичните мерки срещу Ковид-19 и покани все още невярващите в заразата да посетят с нужното протизащитно облекло отделението за лечение на инфекцията в болницата.

 

Източник: Дарик радио

Доц. Николай Белев: Родната медицина предлага най-съвременните методи на лечение

Дата на публикуване: 15.10.2020

Лапароскопската чернодробна хирургия е вече наложен метод, който през последните 10 години отбелязва мощен напредък и е основен при лечението на първични и вторични туморни образувания в черния дроб. „Няма операция, която да не може да бъде направена по лапароскопски начин, а родната медицина предлага най-съвременните методи на лечение“. Това заяви в предаването на Дарик "Най-добрите болници и лекари" доц. Николай Белев – началник на отделението по хурургия в УМБАЛ „Еврохоспитал“-Пловдив

Десетки са пациентите, излекувани по т. нар. HIPEC-метод на хипертермална интраперитониална химиотерапия, в който хиругричното отделение на "Еврохоспитал" е първото в България, извършило тази интервенция. 

За съжаление тя не е предложена в протоколите за лечение на онкоболни на НЗОК.  Пациентите разбират случайно за нея и в някои случаи отиват твърде късно. Методът се прилага успешно при първични и вторични новообразувания на свободната коремна кухина. HIPEC методът има 100% успевамост при рак на апендикса.  

Повече от 60% от жените страдат от рак на яйчника, които се диагностицират в трети стадий, но въпреки това, заболяването доста добре се повлиява от ситемна  химиотерапия до пълно излекуване. 

Хирургичното отделение на УМБАЛ „Еврохоспитал" разполага с три системи ултра high definition и 4К визуализация. Това дава възможност за точно и детайлно установавяне на всяка област и високо качество в оперативната дейност. Този модел, наложен в световната практика, е най-добрият за видео изобразяване на всяка анатомична област. 

Болница „Еврохоспитал" разполага и с най-високо ниво на електрохирургично обслужване и в трите операционни зали. Стандартизирането на оперативните процедури спомага за високите резултати при този вид интервенции. 

Чуйте в аудиото цялото интервю на Галина Георгиева с доц. Николай Белев – завеждащ хирургичното отделение на УМБАЛ „Еврохоспитал“.

Източник Дарик радио

Д-р Д. Димитров: Добрата организация в болниците пази медиците от заразяване с COVID-19

Дата на публикуване: 08.10.2020

Добрата организация в болниците пази медиците от заразяване с COVID-19. Това каза в предаването на Дарик "Най-добрите болници и лекари" д-р Димитър Димитров от УМБАЛ "Еврохоспитал"-Пловдив.

Към всеки постъпващ болен в здравното заведение се подхожда с изключително внимание. Задължително се правят бързи тестове за коронавирус, за да се изключи възможността от пренасяне на заразата, уточни управителят на болницата.

"Еврохоспитал" разкри наскоро и специализирано COVID-отделение, което може да поеме 20 пациенти с усложнени симптоми на коронавирус. В здравното заведение до момента няма установени случаи на заразени лекари и медицински сестри, каза още пред Дарик Д-р Димитров.

Още за здравния мениджмънт и за отговорността на лекарите и медицинските работници по време на епидемия, може да чуете от интервюто на Галина Георгиева с д-р Димитър Димитров в специализираното предаване "Най-добрите болници и лекари".

Източник: Дарик радио

Обявление

Дата на публикуване: 01.06.2020

Обявление

Дата на публикуване: 07.05.2020

Битовият алкохолизъм и хроничните хепатити увеличиха заболяванията на черния дроб

Дата на публикуване: 13.12.2016

 Д-р Николай БЕЛЕВ, началник на хирургично отделение към МБАЛ “Еврохоспитал” ­- Пловдив
Отстраняват злокачествени тумори на дебелото черво чрез лапароскопски операции, престоят в болница е кратък, а възстановяването бързо
 - Д-р Белев, какви интервенции извършвате в хирургичното отделение?

- Специфичен елемент в нашата дейност е чернодробната хирургия. Имаме възможност - кадрови и инструментален, да лекуваме болни с първични и вторични злокачествени заболявания на черен дроб. Тоест работим високо съвременно ниво на чернодробна хирургия. Оперираме също така злокачествени новообразувания на стомах, дебело черво, тънки черва. За съжаление две трети от болните са със злокачествени заболявания.

Лекуваме новообразувания на панкреаса, остър и хроничен панкреатит. Смятам, че сме едно от малкото звена в региона, където се извършва лапароскопска колопроктология на онкологични заболявания - миниинвазивно лечение на колоректалния карцином. Това е съвременното направление, което има много добри краткосрочни и дългосрочни резултати.

Предимството при него е бързото възстановяване, краткият болничен престой, по-големият постоперативен комфорт и по-бързото адаптиране и връщане към нормалните условия на живот на пациентите.

Искам да подчертая, че лекуваме и всички нуждаещи се възрастни пациенти над 70 години, без да правим каквато и да било селекция. Предимствата, които изредих, са важни за тях, защото решават огромни медицински, социални и икономически аспекти.

Хирургичното отделение има 21 легла на втория етаж и още 26 на третия, където е разположен операционният блок и отделението по анестезиология, реанимация и интензивни грижи. В болницата се работи съвременно високо ниво на интервенционална гастроентерология. Идеята е комплексно обслужване на болните с гастроинтестинални заболявания ­ диагностика в отделенията по гастроентерология и оперативно дефинитивно лечение в хирургическо отделение.

Работим по всички клинични пътеки в рамките на най-високото ­ трето ниво на компетентност според националния стандарт по хирургия. Имаме достатъчно специалисти, апаратура и 5 операционни маси.

- Вие имате интерес в чернодробната хирургия?

- Имал съм късмета да се обучавам и работя в специализирана клиника по жлъчно-чернодробна, панкреатична и трансплантационна хирургия под ръководството на проф. Никола Владов във ВМА София. Така че чернодробната хирургия представлява за мен сериозен интерес, който развивам непрекъснато.

Член съм на Световната асоциация по жлъчно-чернодробна и панкреасна хирургия. Ежегодно посещавам форумите на асоциацията. През юли тази година имаме участие на Световния конгрес в Париж. Затова с екипа, който създаваме в болницата, смятам, че нашите пациенти могат да бъдат лекувани по един съвременен протокол и стандарт.

Въпреки че болницата роботи от сравнително кратко време, вече имаме няколко пациенти с чернодробни резекции. Последният пациент, който оперирахме преди една седмица, беше с първичен чернодробен рак и хроничен хепатит В - доста сериозна интервенция с отстраняване на дясната част на черния дроб. В момента пациентът е в добра кондиция. Предполагам, че в следващите дни ще бъде изписан.

- Увеличават ли заболяванията на черния дроб?

- Абсолютно категорично да. Факторите са няколко: битовият алкохолизъм, високата честота на вирусните инфекции ­ хепатит В и хепатит С, които при ненавременно и неадекватно лечение водят до хронична чернодробна увреда, а в по-късен стадий ­ евентуално и до чернодробен рак. Много по-често е метастатичното засягане на черния дроб от рак с други първични локализации.

Трябва да се знае, че хирургичното лечение е основно при третирането на чернодробните метастази. Значение за увеличаването на честотата на чернодробните заболявания имат и повишените диагностични способности през последните години и развитието на инвазивната гастроентерология. Ние трябва да отговорим на предизвикателството и да предложим най-адекватния метод за лечение.

- Правите ли операции на бял дроб?

- Не. От гръдната хирургия доброкачествените и злокачествените новообразувания на млечната жлеза са направленията, по които работим в болницата. Разполагаме с единствения в региона дигитален мамограф, последно поколение ехограф с високочестотен трансдюсер и 16- срезов ангиоскенер с най-големите диагностични възможности за Пловдив.

Това дава сериозно предимство при диагностиката. Предлагаме безкръвно лечение при диафрагмални хернии, гастроезофагеална рефлуксна болест, жлъчнокаменна болест. Заболяванията на щитовидната жлеза също са приоритет и имаме сериозен опит в хирургичното им лечение.

Разбира се, при нас се лекуват голям брой пациенти със заболявания на ануса и перианалното пространство ­ безкръвно лечение на хемороидална болест, анални фисури, перианални фистули. Прилагаме модифицирана техника за трансанална ендоскопска микрохирургия.